Скача балът за елитните гимназии

Публикувано на: 07.06.2012 | източник: Монитор | автор: Мила Мишева, Силвия Николова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Математиката вдига летвата в топшколата
Всеки седмокласник със сигурно място в столичните училища

С по-висок бал ще се влиза тази година в елитните софийски гимназии, прогнозираха директорите на най-престижните школа в столицата. Причината е, че отличниците по математика с оценка над 5,80 са 653, а миналата година са били 515, съобщи шефката на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева. Пълните шестици пък са 72, спрямо нула през миналата година. Затова и средният успех по математика сега е 4,091 срещу 4,002 през 2011-а.

Минимум 34 трябва да е балът на ученика, за да се класира в Столичната математическа гимназия, съобщи директорът на училището Мариана Тодорова. Почти всички ученици от СМГ имат отлична оценка на малките матури и по предварителни данни се очаква тази година

балът в математическата да е най-висок

По-висока летва за прием очакват и във II английска гимназия, каза директорът й Емилия Лазарова. Ситна цедка ще има за местата в Испанската, където прагът миналата година е бил 34,070 за момичета и 33,644 за момчетата.

И докато отличниците се борят за място в топшколата, паралелките, за които няма достатъчно кандидати

след първо класиране, пък ще бъдат закрити

поясни още Ваня Кастрева. Тя увери родителите, че места ще има за всички деца в столицата, които решат да кандидатстват след седми клас. Причината е, че наред с многото отлични оценки има и много двойки - общо 1672, като 1172 от тях са по математика, а 501 по литература. На национално външно оценяване се явиха общо 9078 седмокласници, като двойките елиминират 1672 ученици от битката за елитно училище. Така потенциалните кандидат-гимназисти са 7406, а местата в гимназиите и средните училища са 7899. На практика това означава, че местата в школата са повече от учениците. 501 са слабите оценки на малката матура по български език спрямо 344 за 2011 г. Отличниците по литература в София тази година пък са намалели до 543 спрямо 918 миналата година. Средният успех на випуска е паднал до 4,476 спрямо 4,524 през миналата година.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!