Седем пъти повече двойкаджии на миниматурите по математика

Публикувано на: 12.06.2012 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Най-лоши са резултатите в Добрич, Силистра и Разград

Броят на седмокласниците, които не успяват да покрият минимума от знания на миниматурите по български език и литература и по математика, драматично се увеличава спрямо предходните години. Това показват резултатите на националните тестове, които вчера бяха представени от министерството на образованието.

Броят на двойките по математика е близо 7 пъти повече спрямо 2011 г. - тази година със слаби оценки са 1314, докато миналата година неграмотните седмокласници, които не са успели да покрият минимума от точки, са били 193. Двойките по български език и литература също се увеличават, но "само" с около 1.5 пъти спрямо предишния изпит. Тази година двойки на изпита по български език и литература са получили 581 ученици, докато през 2011 г. под минималния праг са останали 375 седмокласници.

Положителната новина е, че броят на пълните отличници по математика се увеличава повече от два пъти - от 69 през 2011 г. на 161 година по-късно. Само 5 деца са получили пълни шестици по български език и литература, но това се смята за обичайно - за 2011 г. пълните отличници бяха 7.

По български език и литература най-масовата оценка е "много добър" - 17 347 ученици. По математика обаче най-голям е делът на писмените работи, получили оценка "добър" - 12 665. Летвата по български език и литература са прехвърлили едва 2771 ученици, а по математика със "среден" са били оценени 4674 деца. Оказа се, че в МОМН няма статистика колко седмокласници са получили едновременно две двойки или две шестици на изпитите.

Получените оценки са и от двата модула - задължителния, който е за т.нар. външно оценяване, и от допълнителния, който решават само кандидат-гимназистите. Тази година на изпита по български език и литература се явиха 55 012 ученици, а по математика - 54 844. От министерството на образованието не коментираха по-големия брой двойки, но едно от възможните обяснения е, че и тази година прагът за тройката се вдигна с 2 т. Изпитът се счита за взет, ако ученикът има минимум 18 т., докато миналата година летвата беше на 16 т. МОМН излезе с дежурното обобщение на изпитите - резултатите от двата теста са сходни с миналогодишните, тестовете стават по-сложни и все повече ученици работят по втория модул за кандидатстване в гимназиите.

Средният резултат по български език и литература за страната е 4.51, а по математика - 4.30, което е подобрение спрямо 2011 г. Тогава средната оценка по български език и литература беше 4.02, а по математика - 3.65.

Въпреки опасенията резултатите на преразказа са по-добри. Тази година учениците трябваше да пишат по "Бабата, която хранеше котките" от Деян Енев. Средният брой получени точки е 20.01 т от максимални 35, докато м.г. средният брой точки за същото беше 18.82 т.

Тази година много повече ученици са решавали задачите по математика от втория модул - 32 358, докато м.г. са били 25 506. Седмокласниците се затрудняват при задачите по геометрия, а с лекота се справят с алгебричните въпроси. По български език и литература най-големи трудности срещат със задачите за откриване на пунктуационни грешки и разпознаване на вида сложно изречение.

Най-добри са постиженията по двата изпита на учениците от София-град, Габрово и Варна, а най-лоши - в Добрич, Силистра и Разград. Цели училища имат среден резултат двойка, и то по всички предмети. Например основното училище "Христо Ботев" в Бургас има среден брой точки по всички предмети 7.56 т. при минимум за тройка 18 т.

Изпит "2 в 1" - едновременно за външното оценяване и за кандидатстване в гимназиите, се организира от МОМН за трета поредна година, като при тази кампания за първи път изпитите за седмокласниците се проведоха в един ден с матурите. Освен по двата предмета седмокласниците решават тестове и по другите предмети. Постиженията им по география, история, физика и чужд език се влошават спрямо м.г., докато резултатите по български език, математика, химия и биология са по-добри.СРИВ

Данните на министерството потвърдиха тенденцията на срив на резултатите от външното оценяване в IV клас и при националните тестове на същия випуск в VII клас. През 2009 г. сегашните седмокласници са имали между 72.26 и 81.06% постижимост на резултатите по различните предмети, докато през 2012 г. тя вече се движи между 53 и 60.13%. Най-голям е сривът в постиженията по обществени науки, гражданско образование и религия - от 81.06% в IV клас на 54.53% в VII клас. От министерството обясниха, че това се дължи на различия в целите и формата на изпитите, както и че в прогимназията има повече учители, усложнено учебно съдържание и натрупани пропуски през годините. Зам.-министър Милена Дамянова заяви, че в новите учебни програми щяло да има връзка между началното и прогимназиалното образование. В новите програми се предвижда 60% от часовете да са за преподаване на нови знания, а 40% - за практически занимания, обясни тя.ОТЛИЧНИЦИ

Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски", София

Математическа гимназия "Баба Тонка", Русе

Математическата гимназия "Д-р Петър Берон", Варна

Частно основно училище "Св. София", София

Природоматематическа гимназия "Акад. Н. Обрешков", БургасНАЙ-НИСКИ ПОСТИЖЕНИЯ

Основно училище "Св. Кл. Охридски", с. Буковлък (област Плевен)

Основно училище "Св. св. Кирил и Методий", с. Ръжена (област Стара Загора)

103-то основно училище "Васил Левски", София

Основно училище "Васил Левски", гр. Телериг (област Добрич)

Основно училище "Христо Ботев", Бургас


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!