За пръв път в България - прием по агроекология и автомобилна мехатроника след 7-и клас

Публикувано на: 16.06.2012 | източник: Вести
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

На 15 юни започва и подаването на документи за записване в гимназиите, но изтича крайният срок за записване на децата в 1-ви клас

За първи път в България днес в Плевен започва прием по специалностите "агроекология" и "автомобилна мехатроника" на ученици след 7-и клас.

Това съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието.

Подготовка за двете нови професии учениците от страната могат да получат засега единствено в две плевенски гимназии, уточниха от ведомството.

За "агроекология" ще се приемат 26 ученици, които ще се подготвят в областта на биоземеделието и биопродуктите в Професионалната гимназия по лозарство и винарство.

Здравословното хранене и земеделското биопроизводство стават все по-актуални теми в ежедневието на българина, което увеличава нуждата от такива експерти, твърдят от гимназията.

Освен по специалните предмети учениците ще имат интензивно обучение по английски и испански език, аграрна политика, икономика, информационни технологии.

 
Също толкова ученици от страната ще приемат и в Професионалната гимназия по транспорт за новата специалност "автомобилна мехатроника".

Кадрите са все по-необходими в автосервизите, тъй като всички нови автомобили са съоръжени със съвременни компютърни и електронни системи, които се нуждаят от професионална поддръжка, поясниха от училището.

Двете гимназии имат собствени общежития и столова база - удобство за учениците, които не са от Плевен.

От днес започва и подаването на документи за записване в гимназиите

В София дипломираните седмокласници тази година са над 9000, а местата за прием след 7-и клас са малко под 8000, сочат данните на Регионалния инспекторат по образованието.

За новата учебна година профилираните паралелки в гимназиите са 197 и в тях могат да бъдат приети 5354 ученици. В  професионалните паралелки местата са 2545.

Традиционно най-предпочитана от учениците е Английската гимназия, но децата и родителите им решават сами как ще подредят желанията за прием след 7-и клас.

Днес изтича и крайният срок за записване на децата в 1-ви клас

за предстоящата учебна година. Предимство имат децата с увреждания и тези, които живеят наблизо или чиито родители работят в района.

Важно условие, за да запишете детето си в конкретно училище, е да представите оригиналното удостоверение за завършена предучилищна група.

В случай, че детето не е посещавало подготвителна група или клас, родителите са длъжни да декларират това.

Тези, които са изтървали срока за подаване на документи, могат да внесат молба за записване в училищата, в които има свободни бройки за 1-ви клас.

Според образователното министерство проблем с местата няма, но има повече кандидати за престижните учебни заведения. Само в София в 1-ви клас тази есен ще тръгнат около 10 хил. деца. 


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!