Столичните гимназии вдигнаха бала за приема

Публикувано на: 27.06.2012 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Втора английска е най-желана, в Немската се влиза най-трудно

Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" в София е най-желаната гимназия, но в 91-ва Немска се влиза най-трудно. Това е най-кратката равносметка от първото класиране за прием в профилираните паралелки след VII клас. Резултатите бяха обявени вчера по обяд и блокираха сайта на просветното министерство. Тази година приемът в елитните столични гимназии е по-труден, тъй като минималните балове са по-високи, показват данните от класирането. 6826 ученици са подали заявления за кандидатстване. За сравнение: м.г. в гимназиите са кандидатствали 6475 седмокласници.

Втора английска гимназия е посочена като най-желаната от 1994 ученици. Най-атрактивна за бъдещите гимназисти е паралелката с изучаване на английски с немски. За поредна година най-трудно се влиза в 91-ва Немска гимназия. Последното прието дете е с бал 34.072. Там е приет и единственият ученик от София с максимален бал 36.00. Това е възпитаничката на 137-о училище в "Люлин" Евина Кехайова.

На второ място по минимален бал е Софийската математическа гимназия, където няма квоти за момичета и момчета. Последният кандидат в списъка на приетите има сбор 33.929. С резултат 33.072 е последният кандидат-гимназист в 73-то СОУ, известно като Втора немска. За разлика от профилираните гимназии при професионалните няма разминаване между най-желаната и тази, в която се влиза най-трудно. Това е Националната търговско-банкова гимназия. Последният класиран кандидат е с бал 29.983.

Баловете тази година са по-високи заради по-добрите резултати на изпита по математика, обясни началникът на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева. Този година най-лесно се влиза в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан", където последният приет е с резултат 18.071.

Засега в столицата извън класирането остават 369 деца, а 320 места са останали свободни. Разминаването се получава, тъй като учениците не са написали достатъчно желания или не са ги подредили така, че да се класират, обясниха просветните експерти. Тези ученици ще имат право да участват във второто класиране или на трето да подредят съвсем нов списък от желания в зависимост от незаетите дотогава места. Подобен проблем обаче няма момиче от София, което е изредило 111 желания и е приета по 16-ото си желание - паралелка с изучаване на италиански и английски в 105-о СОУ.

ВАРНА

Във Варна най-желаните училища са V гимназия с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх", IV езикова гимназия "Жолио Кюри", I езикова гимназия. Сред училищата с най-много кандидати е и Математическата гимназия "Петър Берон", в която максималният бал е 35.821. Некласираните ученици са 121. В другите градове в областта голям интерес има към нови специалности като медицинска техника, брокер по недвижими имоти и предприемачество и бизнес, посочиха от просветния инспекторат. Общият брой кандидати там е 2321. Сред тях има и такива, които са изброили 87 варианта за класиране.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!