227 паралелки за гимназиите остават без кандидати

Публикувано на: 13.08.2012 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

В училищата в страната преобладават класовете с по-малък брой ученици

227 паралелки с прием след VII клас остават без необходимия брой кандидати и ще бъдат закрити при първоначално обявен прием за 1367 паралелки в цялата страна. Това показват обобщените данни на просветното министерство за кампанията по приема в гимназиите към 3 август. Липсва интерес главно към професионалните паралелки. При тях празни остават 151 класа, докато при езиковите и математическите се закриват двойно по-малко - 76.

Най-добро планиране имат училищата в областите Бургас, Кърджали, Видин и Шумен. В тези области има само по една паралелка, за която е обявен прием, но впоследствие кандидатите са се оказали недостатъчно на брой. В областите Плевен, Русе, Сливен и Ловеч всички езикови и математически класове са успели да попълнят обявените свободни места. Очаквано класовете, за които е обявен прием, но не са се записали достатъчно ученици, са най-много в София - 50, и в Пловдив - 28.

Данните на министерството показват още, че само в София и Пловдив преобладават паралелките с максималния брой ученици. Например в София-град са планирани 102 езикови и математически класа, в които да бъдат приети 27-29 деца. Броят на професионалните паралелки с до 29 ученици са 60, докато тези с до 26 деца са 29. В страната тенденцията е обратната - гимназиите преобладаващо са обявили прием за паралелки, в които броят на учениците е между 18 и 26. На практика освен София-град, София-област и Пловдив само във Враца, Габрово, Кърджали, Сливен и Силистра са били одобрени по няколко класа с по-голям брой ученици.

Закриването на паралелки се обяснява от просветния министър с демографската криза. Наесен в гимназиите трябва да влязат родените през 1998 г., когато раждаемостта все още беше на ниски нива след кризата през 1996-97 г.

Местата за гимназиите през тази кампания бяха 38 500, докато випускът от седмокласници е малко над 58 000. От просветното министерство обаче все още не са обобщили данните колко от издържалите изпитите по български език и литература и по математика впоследствие са се отказали да кандидатстват, тъй като са предпочели частни училища или други гимназии, които организират свои приемни изпити. В София броят на тези седмокласници тази година е 1105. Няма и данни за страната колко ученици са останали извън класирането заради лошо подредени желания. Все пак от МОМН поясниха, че те няма да останат без училище, ако успешно са издържали изпитите, защото местата са повече от кандидатите.

ОРИЕНТАЦИЯ

Най-голям интерес сред кандидатите за гимназиите има към езиковите и математическите класове. Желаещите да учат в професионални училища се насочват най-често към паралелки, които предлагат обучение по икономика, строителство и електроника. Нови за тази година са класове за обучение по мехатроника, агроекология, социален асистент и др.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!