Ще свалим цените, ако държавата ни финансира

Публикувано на: 10.09.2012 | източник: Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Атанас Иванов, доктор по философия и основател на школа "Иванови" и ЧСОУ "Евростар"

 - Г-н Иванов, доста се спори за идеята на новия просветен закон държавата да финансира обучението на учениците в частните училища.

- Финансират се не частните училища, а учениците, учещи в тях. Всеки непредубеден разбира, че бюджетният разход е за един от четирите стълба на финансиране на образованието - "Издръжка на ученика", а не за издръжка на училището. Налице е фрапантно нарушение на принципа "парите следват ученика" и една социална несправедливост. Децата, учещи в частни училища, не получават полагаемия им се единен разходен стандарт, който държавата заделя за всеки български ученик. Управляващите съвсем основателно решават да отстранят това нарушение, което е и социална дискриминация, като предлагат парите да следват и учениците от частните училища. Важното е, че се осигурява по-лесен достъп на повече семейства до по-добро обучение.

- Кой ще загуби и кой ще спечели, ако на второ четене се приеме предложението на вносителите?

- Ще спечелят преди всичко учениците и техните родители. Ако идеята се реализира, таксите в частните образователни структури ще намалеят със сумата, която се полага за обучение на техните ученици (около 1400 лв). При това положение броят на семействата, които ще имат достъп до по-доброто образование, ще е много по-голям. Ще спечели качеството на училищното образование, защото сега практически няма конкуренция. Ще спечели държавата, защото немалко средства, които сега отиват в чужбина, родителите ще оставят в България. Няма да се налага да пращат децата си още в среден курс в западните колежи. Все повече са тези, които предпочитат качеството на наши частни училища. Ще загубят само публичните училища, защото броят на учениците в тях ще намалее, много ученици ще имат финансовата възможност да предпочетат по-високото качество.

- Защо смятате, че частните училища дават по-високо качество на подготовка?

- Фактите категорично потвърждават тази теза. Ето едно доказателство от тази година. В рейтинг скалата на МОМН за чуждоезиково обучение след 8 клас през изминалата учебна година се вижда, че от първите най-успешни 20 училища в София 15 са частни и само 5 публични. Почетното първо място заема ЧСОУ "Евростар". В рекапитулацията на МОМН за резултатите от външното оценяване след 7 клас частните училища отново заемат престижни места. ЧСОУ "Евростар" е на четвърто място сред 192 столични училища. Позволявам си да илюстрирам с пример от обучението в "Евростар", защото там съм в кухнята на нещата. В "Евростар" до края на 7 клас учениците получават знания и умения по немски и английски език, които биха получили, ако са завършили подготвителния клас на немската и английската гимназии. Това се доказва чрез явяване на външно оценяване пред комисии на Goethe Institut и British Council. Тази година например наш ученик още в 11 клас, при това от немска паралелка, само чрез подготовката си в "Евростар" успя да покрие най-високото ниво и по английски език C2 (Mastery), получавайки сертификат за владеене - Certificate of Proficiency in English (CPE).

- Опонентите твърдят, че в частните училища учат децата на богатите и не е социално справедливо те да бъдат подпомагани?

- В българските частни училища учат предимно деца на хора от средната класа. Загрижени за бъдещето на своите деца юристи, финансови експерти, лекари, журналисти, дребни търговци, строителни предприемачи залагат на по-доброто качество на образование.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!