Водещи гимназии намаляват местата за прием

Публикувано на: 25.04.2013 | източник: Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Комбинацията английски с испански е най-търсена
Децата да пишат поне 20 желания, за да имат шанс да се класират, казва Ваня Кастрева

 На 21 май отново ще стартира битката за гимназии - с изпита по български език и литература. Какво трябва да знаят децата, когато подреждат желанията си, кои училища са най-търсени и има ли нови специалности, между които да избират тази година - "Стандарт" попита директора на столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева.

- Госпожо Кастрева, тази година випускът на седмокласниците е  по-голям, как ще се отрази това на битката за гимназиите?

- Очаквам сериозно състезание, но то ще зависи много и от  резултатите на децата. Надявам се тази година да няма закрити паралелки. В този  випуск има близо 700 деца повече - общият им брой е 9787, но зависи и колко от  тях ще се явят на националното външно оценяване. Обявените места за прием в  общински училища са 7660. Когато говорим за приема обаче, не бива да забравяме,  че София-град предоставя и много други възможности - има например училища към  Министерството на културата, спортни училища, частни. Важното е родителите да  направят отговорно своя избор в интерес на развитието на детето.

- Залагате повече професионални паралелки. Значи ли това, че  вече училищата работят по-добре с бизнеса?

- От една страна, по този начин искаме да стимулираме  качественото средно професионално образование и да дадем шанс на училищата да  направят прием. А от друга - да разчупим нагласите, че само ако училището е  езиково, то дава добри шансове за реализация. Много от професионалните училища в  София и сега имат добри партньорства с бизнеса, тук не бива да пропускам да  спомена Националната търговско-банкова и Националната финансово-стопанска  гимназия, които тази година навършват 100 години. Те имат  

изключително добър контакт
с фирмите

 

Същото важи и за професионалните гимназии по електроника, по  строителство и архитектура, по прецизна техника и оптика, телекомуникации,  енергетика и транспорт. Училищата по транспорт например дават доста добри  възможности за реализация в последните години. Имаме доста професионални  гимназии с добро име, но невинаги контактите им с бизнеса са добри. Но това е  двустранен процес.

- Ще имаме ли и тази година по 16 кандидати за място в  гимназиите?

 

- Това ще стане ясно, когато видим резултатите на децата.  Състезанието вероятно ще бъде оспорвано, но нека спечелят най-добрите - като в  спорта. Новото е, че тази година някои гимназии обявяват малко по-малко места -  вместо по 28 ще приемат по 26 деца в паралелка. Това са 91 Немска езикова  гимназия, Втора английска и 31 СУЧЕМ. Има обаче и много нови възможности - за  първи път в столичната образователна система започваме прием в профил  технологичен със специалности защита на информация и информационна сигурност.  

134 СОУ открива специалност цифров дизайн и медии  

 

Интересни възможности предлага и училище "София", което е много  иновативно - тази година например там може да се учат издателски дейности и  масови комуникации. Тук искам да подчертая, че е много важно родители и ученици  да бъдат добре информирани за това, какво се предлага на образователния пазар,  когато правят избора си. Палитрата от възможности в София е изключително  пъстра.

- За какво трябва да внимават родителите и децата при избора на  училище?

- Най-важното е да бъдат реалисти в преценката си. Да се  съобразят с интересите и възможностите на детето, както и с възможностите и  постиженията на училището - защото следващите пет години детето им ще бъде там.  Много е важно желанията на децата да бъдат подреждани приоритетно. Важно е също  и да се пишат достатъчно на брой желания.

- Колко желания са достатъчно?

- Това зависи и от бала на детето - ако е висок, е хубаво да  бъдат поне три. В противен случай е добре да се подредят 20-30, за да е сигурно,  че ще се класира. Над тези цифри вече е излишно. В минали кампании сме имали  дете, което постави рекорд със 171 изписани желания. В крайна сметка мисля, че  се класира не по-нататък от 14-о.

- Кои обикновено са най-желаните специалности?

- Най-търсени са комбинациите английски с испански или испански  с английски - разменят двата чужди езика като първи и втори. Най-търсена често е  Испанската гимназия, но

с най-висок
бал се влиза
в Немската

Софийската математическа гимназия също е стриктно отпред. Там  са и Първа и Втора английска, 73 училище. Сред професионалните гимназии  традиционно най-желани се оказват Националната търговско-банкова и Националната  финансово-стопанска гимназия. В общи линии винаги това са училищата, които  приемат с най-висок бал, но все пак випуските са различни и са възможни  вариации. Колкото випуска - толкова варианти.

- И тази година ли абитуриентите ще се явяват в чужди училища  за матурата?

- Да, абитуриентите отново са на ротация и ще бъдат  разпределени на случаен принцип в друго училище, където ще държат изпита.  Седмокласниците ще бъдат в собствените си училища. Специално на учениците от 12  клас искам да препоръчам поне веднъж да отидат до училището, в което са били  разпределени, преди деня на изпита. Да видят къде се намира, да преценят колко  време им е необходимо да стигнат дотам, за да не закъснеят за матурата. Защото  тази грешка ще може да се поправи едва наесен. Непременно трябва да си вземат  личните документи и служебната бележка, когато тръгват на изпита. Това са  нещата, които не бива да забравят.

- Вие споменахте, че вече има училища, които са си купили  заглушители за телефони и интернет, за да не може да се преписва на матурите.  Колко са те?

- Абсолютно сигурна съм за две - Националната търговско-банкова  гимназия и 22 СОУ, за другите не мога да твърдя категорично. Обсъждали сме много  често това с колегите, идеята им е по този начин децата да бъдат поставяни при  равни условия. Но за мен по-важни в тази ситуация са децата и  квесторите.

Квесторът измества каквито и
да било технически средства  

- Просветното министерство започна едно проучване сред  осмокласниците, за да се види как средата, в която живеят, се отразява на  резултатите на децата. Имате ли вече някакви резултати?

- Обобщаването на резултатите няма да го правим ние, ще се  анализират в самото министерство. Неслучайно е избран осми клас - това са деца,  които са минали вече на две външни оценявания. А въпросите са класически - те се  поставят на всички международни оценявания. При анализите на някои от тях, които  вече са правени, става ясно, че обикновено децата от семейства, където знанието  е приоритет, имат по-висок резултат и на тестовете, което е  логично.

Стани приятел на “Къде да уча?” във facebook и препоръчай на своите приятели


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!