Водещи гимназии намаляват местата за прием

Публикувано на: 25.04.2013 | източник: Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Комбинацията английски с испански е най-търсена
Децата да пишат поне 20 желания, за да имат шанс да се класират, казва Ваня Кастрева

 На 21 май отново ще стартира битката за гимназии - с изпита по български език и литература. Какво трябва да знаят децата, когато подреждат желанията си, кои училища са най-търсени и има ли нови специалности, между които да избират тази година - "Стандарт" попита директора на столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева.

- Госпожо Кастрева, тази година випускът на седмокласниците е  по-голям, как ще се отрази това на битката за гимназиите?

- Очаквам сериозно състезание, но то ще зависи много и от  резултатите на децата. Надявам се тази година да няма закрити паралелки. В този  випуск има близо 700 деца повече - общият им брой е 9787, но зависи и колко от  тях ще се явят на националното външно оценяване. Обявените места за прием в  общински училища са 7660. Когато говорим за приема обаче, не бива да забравяме,  че София-град предоставя и много други възможности - има например училища към  Министерството на културата, спортни училища, частни. Важното е родителите да  направят отговорно своя избор в интерес на развитието на детето.

- Залагате повече професионални паралелки. Значи ли това, че  вече училищата работят по-добре с бизнеса?

- От една страна, по този начин искаме да стимулираме  качественото средно професионално образование и да дадем шанс на училищата да  направят прием. А от друга - да разчупим нагласите, че само ако училището е  езиково, то дава добри шансове за реализация. Много от професионалните училища в  София и сега имат добри партньорства с бизнеса, тук не бива да пропускам да  спомена Националната търговско-банкова и Националната финансово-стопанска  гимназия, които тази година навършват 100 години. Те имат  

изключително добър контакт
с фирмите

 

Същото важи и за професионалните гимназии по електроника, по  строителство и архитектура, по прецизна техника и оптика, телекомуникации,  енергетика и транспорт. Училищата по транспорт например дават доста добри  възможности за реализация в последните години. Имаме доста професионални  гимназии с добро име, но невинаги контактите им с бизнеса са добри. Но това е  двустранен процес.

- Ще имаме ли и тази година по 16 кандидати за място в  гимназиите?

 

- Това ще стане ясно, когато видим резултатите на децата.  Състезанието вероятно ще бъде оспорвано, но нека спечелят най-добрите - като в  спорта. Новото е, че тази година някои гимназии обявяват малко по-малко места -  вместо по 28 ще приемат по 26 деца в паралелка. Това са 91 Немска езикова  гимназия, Втора английска и 31 СУЧЕМ. Има обаче и много нови възможности - за  първи път в столичната образователна система започваме прием в профил  технологичен със специалности защита на информация и информационна сигурност.  

134 СОУ открива специалност цифров дизайн и медии  

 

Интересни възможности предлага и училище "София", което е много  иновативно - тази година например там може да се учат издателски дейности и  масови комуникации. Тук искам да подчертая, че е много важно родители и ученици  да бъдат добре информирани за това, какво се предлага на образователния пазар,  когато правят избора си. Палитрата от възможности в София е изключително  пъстра.

- За какво трябва да внимават родителите и децата при избора на  училище?

- Най-важното е да бъдат реалисти в преценката си. Да се  съобразят с интересите и възможностите на детето, както и с възможностите и  постиженията на училището - защото следващите пет години детето им ще бъде там.  Много е важно желанията на децата да бъдат подреждани приоритетно. Важно е също  и да се пишат достатъчно на брой желания.

- Колко желания са достатъчно?

- Това зависи и от бала на детето - ако е висок, е хубаво да  бъдат поне три. В противен случай е добре да се подредят 20-30, за да е сигурно,  че ще се класира. Над тези цифри вече е излишно. В минали кампании сме имали  дете, което постави рекорд със 171 изписани желания. В крайна сметка мисля, че  се класира не по-нататък от 14-о.

- Кои обикновено са най-желаните специалности?

- Най-търсени са комбинациите английски с испански или испански  с английски - разменят двата чужди езика като първи и втори. Най-търсена често е  Испанската гимназия, но

с най-висок
бал се влиза
в Немската

Софийската математическа гимназия също е стриктно отпред. Там  са и Първа и Втора английска, 73 училище. Сред професионалните гимназии  традиционно най-желани се оказват Националната търговско-банкова и Националната  финансово-стопанска гимназия. В общи линии винаги това са училищата, които  приемат с най-висок бал, но все пак випуските са различни и са възможни  вариации. Колкото випуска - толкова варианти.

- И тази година ли абитуриентите ще се явяват в чужди училища  за матурата?

- Да, абитуриентите отново са на ротация и ще бъдат  разпределени на случаен принцип в друго училище, където ще държат изпита.  Седмокласниците ще бъдат в собствените си училища. Специално на учениците от 12  клас искам да препоръчам поне веднъж да отидат до училището, в което са били  разпределени, преди деня на изпита. Да видят къде се намира, да преценят колко  време им е необходимо да стигнат дотам, за да не закъснеят за матурата. Защото  тази грешка ще може да се поправи едва наесен. Непременно трябва да си вземат  личните документи и служебната бележка, когато тръгват на изпита. Това са  нещата, които не бива да забравят.

- Вие споменахте, че вече има училища, които са си купили  заглушители за телефони и интернет, за да не може да се преписва на матурите.  Колко са те?

- Абсолютно сигурна съм за две - Националната търговско-банкова  гимназия и 22 СОУ, за другите не мога да твърдя категорично. Обсъждали сме много  често това с колегите, идеята им е по този начин децата да бъдат поставяни при  равни условия. Но за мен по-важни в тази ситуация са децата и  квесторите.

Квесторът измества каквито и
да било технически средства  

- Просветното министерство започна едно проучване сред  осмокласниците, за да се види как средата, в която живеят, се отразява на  резултатите на децата. Имате ли вече някакви резултати?

- Обобщаването на резултатите няма да го правим ние, ще се  анализират в самото министерство. Неслучайно е избран осми клас - това са деца,  които са минали вече на две външни оценявания. А въпросите са класически - те се  поставят на всички международни оценявания. При анализите на някои от тях, които  вече са правени, става ясно, че обикновено децата от семейства, където знанието  е приоритет, имат по-висок резултат и на тестовете, което е  логично.

Стани приятел на “Къде да уча?” във facebook и препоръчай на своите приятели


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо

  Западните експерти разкриха истинското предназначение на руското оръжие на „Съдния ден”

  Правителството на Германия разказа за причината за задъхването на Меркел в Париж

  Рейтингът на „Слуга на народа“ на Зеленски се снижи в навечерието на изборите

  САЩ решиха да обсъдят с Русия тристранен договор с Китай за ядреното оръжие

  МО на Русия тази година ще получи първата серийна партида от най-новата авиационна крилата ракета

  НАТО днес съвсем няма надеждна военна техника

  Руските кораби за противоминна отбрана проект 12700 превъзхождат чуждестранните аналози

  Сто турски специалисти са изпратени в Русия за обучение на работа на ЗРК С-400

  France Info: Пристигането на С-400 в Анкара е поредния признак на загубата на влияние на САЩ

  Times: Разкритикуваха ръководителя на МВнР на Ирландия за подкрепа на търговията с РусияЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!