Работодателите искат да определят приема в професионалните гимназии

Публикувано на: 29.04.2013 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

За общественозначими специалности като асансьорен техник няма кандидати

План-приемът за професионалните гимназии да се одобрява само след съгласуване с браншовите организации на работодателите, а задължението да бъде регламентирано в нормативната уредба. Предложението направи председателят на Българската минно-геоложка камара инж. Лъчезар Цоцорков на среща между Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) и зам.-министъра на образованието Марияна Банчева.

Особена е тревогата на бизнеса от липсата на достатъчно добре подготвени кадри, особено от сферата на техническите специалности.

"Проблемът е и в количеството, но и в качеството на завършващите - от образователната система масово излизат необразовани, липсва им дисциплина, липсва отговорност, липсват познания", каза председателят на Управителния съвет на БСК Сашо Дончев.

Остарялата материална база и недобрата организация са другите проблеми, смята проф. Йончо Пеловски, зам.-председател на Българската камара на химическата промишленост.

От министерството на образованието отчетоха, че 80-90% от учениците в техникумите са преминали учебна и производствена практика в реална работна среда. Едва 40-45% от държавните изпити в техникумите обаче се провеждат от комисии, в които участват работодатели. За периода от 2004 до 2012 г. в страната са закрити 49 професионални гимназии.

В момента техникумите предлагат на своите възпитаници обучение по над 450 специалности. Най-голям е интересът към профилите: електроника, електротехника, информационни технологии, стопанско управление и туризъм, включително хотелиерство и ресторантьорство. В същото време има общественозначими специалности, за които няма кандидати. За тях просветното министерство предлага да влязат в списък на защитени професии, който да се изготвя с участието на браншовите организации на работодателите. Такава професия може да бъде асансьорен техник, за която в няколко поредни години има нулев прием.

ПРИЗИВ

"Тъжното е, че в нашето общество не се уважава трудът. А успешен труд е възможен при добро образование. Каквото искате пишете в Закона за професионалното образование, но махнете забраните - те пречат на хората да бъдат инициативни!", заяви Сашо Дончев.

 

Стани приятел на “Къде да уча?” във facebook и препоръчай на своите приятели

 


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!