"Тютюн" и Пенчо Славейков най-много затруднили зрелостниците

Публикувано на: 11.06.2013 | източник: БГНЕС
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

"Децата ни не са неграмотни", заяви образователният министър проф. Анелия Клисарова при представяне на резултатите от зрелостните изпити и изпитите след 7-ми клас, предаде репортер на БГНЕС.

"Тази година имаме много по-добри резултати по български език и литература. Нашите деца започват да се учат и да пишат. Преди 7 години около 50 % от зрелостниците не са писали текст, сега само 28 % не са го направили. Старанието ни този процент да намалява още", обясни проф. Клисарова.

"Много по-слабо са се представили нашите зрелостници по география в сравнение с предходните години. Експертите казват, че не е повишена трудността на въпросите, няма нещо ново, затова трябва да направим анализ защо резултатите по география са по-слаби", съобщи образователният министър. Стараем се да запазваме същите скали за оценяване, допълни тя.

Средният брой точки, получен от зрелостниците на матурите по български език и математика е по-висок в сравнение с миналата година. Същото важи и за изпитите по "Химия и опазване на околната среда", "Философски цикъл", "Немски език", "Испански език" и "Френски език". "Добър" 4,26 е средната оценка по български език и литература на всички ученици, като на тази задължителна матура са се явили 57 822 ученици.

Средният успех на всички зрелостници по всички предмети е "много добър" 4,73. Традиционно най-нисък брой точки има по география и икономика, история и цивилизация и по физика и астрономия. Най-висок брой точки има по чуждите езици. Най-сериозен напредък спрямо миналата година има по "Философски цикъл". Като цяло има по-малко двойки и повече отлични оценки в сравнение с миналата година.

Драстично е нараснал броят на зрелостниците, давали по география повече от един отговор, такава възможност обаче няма. От самото начало на провеждането на зрелостните изпити, най-много деца избират да се явят на матура по география и същевременно по този предмет са и най-много слабите оценки. През 2013 година двойките по география като процент са 25,65 %. За сравнение, по български език процентът на двойките е 4,93 %, а по математика този процент е 2,65 %.

Данните за всички зрелостни изпити показват, че общо 214 ученици имат 100 точки, 53 ученици имат 0 точки, 100 ученици имат по две пълни шестици, 5405 ученици имат по две отлични оценки, 1387 ученици имат по две слаби оценки, а само двама са с 0 точки и на двата задължителни зрелостни изпита. Няма ученици, които да имат по 100 точки на двата зрелостни изпита.

Оказва се, че "Тютюн" и Пенчо Славейков са затруднили най-много зрелостниците. За много е било проблем да отговорят вярно на въпроса "От кое стихотворение са стиховете : "В зори ранил на път, аз дишам /на лятно утро свежестта /и милва ми душата бодра/ за лек път охолна мечта". Стиховете са на Пенчо Славейков и са от стихотворението "Ни лъх не дъхва над полени…". Труден за младежите се е оказал и въпросът : От коя творба са Борис, Павел и Стефан? Който е чел "Тютюн" на Димитър Димов лесно би отговорил точно на този въпрос. /БГНЕС


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!