"Тютюн" и Пенчо Славейков най-много затруднили зрелостниците

Публикувано на: 11.06.2013 | източник: БГНЕС
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

"Децата ни не са неграмотни", заяви образователният министър проф. Анелия Клисарова при представяне на резултатите от зрелостните изпити и изпитите след 7-ми клас, предаде репортер на БГНЕС.

"Тази година имаме много по-добри резултати по български език и литература. Нашите деца започват да се учат и да пишат. Преди 7 години около 50 % от зрелостниците не са писали текст, сега само 28 % не са го направили. Старанието ни този процент да намалява още", обясни проф. Клисарова.

"Много по-слабо са се представили нашите зрелостници по география в сравнение с предходните години. Експертите казват, че не е повишена трудността на въпросите, няма нещо ново, затова трябва да направим анализ защо резултатите по география са по-слаби", съобщи образователният министър. Стараем се да запазваме същите скали за оценяване, допълни тя.

Средният брой точки, получен от зрелостниците на матурите по български език и математика е по-висок в сравнение с миналата година. Същото важи и за изпитите по "Химия и опазване на околната среда", "Философски цикъл", "Немски език", "Испански език" и "Френски език". "Добър" 4,26 е средната оценка по български език и литература на всички ученици, като на тази задължителна матура са се явили 57 822 ученици.

Средният успех на всички зрелостници по всички предмети е "много добър" 4,73. Традиционно най-нисък брой точки има по география и икономика, история и цивилизация и по физика и астрономия. Най-висок брой точки има по чуждите езици. Най-сериозен напредък спрямо миналата година има по "Философски цикъл". Като цяло има по-малко двойки и повече отлични оценки в сравнение с миналата година.

Драстично е нараснал броят на зрелостниците, давали по география повече от един отговор, такава възможност обаче няма. От самото начало на провеждането на зрелостните изпити, най-много деца избират да се явят на матура по география и същевременно по този предмет са и най-много слабите оценки. През 2013 година двойките по география като процент са 25,65 %. За сравнение, по български език процентът на двойките е 4,93 %, а по математика този процент е 2,65 %.

Данните за всички зрелостни изпити показват, че общо 214 ученици имат 100 точки, 53 ученици имат 0 точки, 100 ученици имат по две пълни шестици, 5405 ученици имат по две отлични оценки, 1387 ученици имат по две слаби оценки, а само двама са с 0 точки и на двата задължителни зрелостни изпита. Няма ученици, които да имат по 100 точки на двата зрелостни изпита.

Оказва се, че "Тютюн" и Пенчо Славейков са затруднили най-много зрелостниците. За много е било проблем да отговорят вярно на въпроса "От кое стихотворение са стиховете : "В зори ранил на път, аз дишам /на лятно утро свежестта /и милва ми душата бодра/ за лек път охолна мечта". Стиховете са на Пенчо Славейков и са от стихотворението "Ни лъх не дъхва над полени…". Труден за младежите се е оказал и въпросът : От коя творба са Борис, Павел и Стефан? Който е чел "Тютюн" на Димитър Димов лесно би отговорил точно на този въпрос. /БГНЕС


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо

  Западните експерти разкриха истинското предназначение на руското оръжие на „Съдния ден”

  Правителството на Германия разказа за причината за задъхването на Меркел в Париж

  Рейтингът на „Слуга на народа“ на Зеленски се снижи в навечерието на изборите

  САЩ решиха да обсъдят с Русия тристранен договор с Китай за ядреното оръжие

  МО на Русия тази година ще получи първата серийна партида от най-новата авиационна крилата ракета

  НАТО днес съвсем няма надеждна военна техника

  Руските кораби за противоминна отбрана проект 12700 превъзхождат чуждестранните аналози

  Сто турски специалисти са изпратени в Русия за обучение на работа на ЗРК С-400

  France Info: Пристигането на С-400 в Анкара е поредния признак на загубата на влияние на САЩ

  Times: Разкритикуваха ръководителя на МВнР на Ирландия за подкрепа на търговията с РусияЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!