Провинцията би столицата на изпита за гимназия

Публикувано на: 12.06.2013 | източник: Монитор | автор: Мила Мишева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Рекорден брой двойки по география и математика
Провинцията би столицата на изпита за гимназия
Випуск 2013 с по-добри резултати по български

Образцовата математическа гимназия „Акад. К. Попов" в Пловдив измести елитните софийски гимназии по успех на изпитите след 7-и клас. Училището е начело в класацията за най-високи резултати със среден брой от 28,66 точки. Първенец миналата година беше Столичната математическа гимназия. Втора в класацията е Русенската математическа гимназия „Баба Тонка", а на трето място е частното Основно училище "Света София". Следва математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна, а пета е Природоматематическата в Хасково. Това става ясно от класацията на училищата с най-високи постижения на националното външно оценяване след седми клас.

Масови двойки на изпитите по география и математика са изкарали седмокласниците и зрелостниците на изпитите тази година. Всеки пети кандадат-гимназист има слаба оценка на теста за национално външно оценяване по математика, а всеки четвърти абитуриент - на матурата по география. Тези два предмета са затруднили най-много учениците. Това съобщи вчера образователният министър проф. Анелия Клисарова.

Седмокласниците са се запънали най-много при задачите с линейни неравенства. 41% от седмокласниците пък са изкарали двойка на втория модул от изпита, с който се кандидатства за гимназия. Там те се затруднили при геометричните и логическите задачи.

„Сред най-честите причини за допуснатите грешки е невнимателното четене на условието", отчетоха експертите. Те обаче обясниха, че все повече ученици работят върху втората част от изпита. Пълните шестици са 134.

Общият успех от изпита след 7-и клас е добър 4,23

По български език обаче седмокласниците са се представили по-добре от предходния випуск. Средната им оценка е много добър 4,63, като пълните шестици са 24. Випуск 2013 се е представил по-добре и на матурата по български език спрямо своите предшественици. Абитуриентите са изкарали добър 4,26 спрямо 4,18 миналата година. Сериозен спад обаче се отчита в знанията им по география. 18 000 зрелостници са избрали да държат матура по този предмет, като над 4000 от тях имат двойка.

„Оценките по география ще подлежат на много сериозен анализ, тъй като тази година има много слаби резултати, а форматът на изпита не е бил променян", коментира образователният експерт Евгения Костадинова. Тя обясни, че голяма част от зрелостниците са отбелязвали по няколко верни отговора на въпросите. Спад в постиженията на дванадесетокласниците има и по история, физика и философия. Общият брой на двойките от всички матури е над 10 000, което означава, че

тези зрелостници ще ходят на поправка есента

По две слаби оценки пък са изкарали 1387 младежи, а отличниците с по две пълни шестици са 100.

Сред училищата с най-висок успех и на двата зрелостни изпита са Американският колеж, 91-ва немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" и 164-та испанска езикова гимназия "Мигел де Сервантес".


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!