1439 паралелки в топучилищата ще приемат кандидат-седмокласници

Публикувано на: 13.05.2014 | източник: Труд | автор: Анета Петкова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ 1439 са паралелките за прием в езиковите, професионалните и профилираните училища след VII клас за следващата учебна година. Кандидатстването за тях е сега, на 21 и 23 май, когато са изпитите по български език и литература и по математика.

 Министерството на образованието одобри окончателния списък с държавния прием. Новото е, че почти всички паралелки ще са от по 26 ученици. Има и малко класове, в които ще се обучават по 28 деца (те са основно езиковите гимназии, в които има по-голямо търсене).

Това означава, че свободните бройки за прием общо за страната са около 38 000. Най-много са местата за училищата в София-град, в Пловдив и във Варна. Но седмокласниците от цялата страна могат да подадат документи за толкова училища, колкото искат на територията на цялата държава.

В София завършват 9922 деца и местата за тях са 7906. Паралелките са 300, докато м.г. бяха 286. Най-търсените училища като Първа английска гимназия, 164-та Испанска гимназия, Втора английска гимназия и 133-то училище са обявили прием в паралелки от по 28 деца. В Немската те ще са по 26. При всички случаи ще има голяма конкуренция за предпочитаните училища, прогнозират експерти. Но има една нова тенденция - родители все по-често търсят гимназии, в които има голяма дисциплина, работи се по нови методи и се създава общност между децата, институцията и семействата, без да се интересуват дали то попада в графата “елитна езикова или математическа гимназия”. В Пловдив випускът е от 5617 деца, за които ще бъдат отворени 3666 места, а във Варна седмокласниците са 4198 и за тях има места в 105 паралелки.

Запазва се тенденцията за постепенно увеличаване на приема в професионалните училища. По-голям е и броят на паралелките, в които в един клас се изучават по две специалности. Например има паралелка за фермер и с втора специалност ветеринарен техник. Или от сферата на машиностроенето - стругар и заварчик. Причината за комбинацията е, че така учениците ще имат много по-големи шансове на пазара на труда, след като завършат.

Местата за кандидат-осмокласниците са общо в 179 паралелки.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!