Немската ЕГ първа по бал, Испанската най-желана

Публикувано на: 12.07.2008 | източник: в-к Монитор
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

91-ва немска езикова гимназия отново е на първо място сред столичните средни училища с минимален бал за прием 32,428. Това показват резултатите от първото класиране за гимназиите, публикувани на сайта на Регионалния инспекторат по образование в столицата на адрес http://rio-sofia-grad.com.

Втора по бал е Първа английска езикова гимназия с минимални резултати 31,714. Следва 164-та испанска гимназия с минимален бал 31,106, но за нея има най-много подадени заявления за записване и в класацията на желанията тя води пред Първа АЕГ и 91 НЕГ. 73 СОУ е четвърто в класирането по бал с 30,536 точки. Френската гимназия е пета с 30,178, а след нея е Софийската математическа гимназия с 30,159.
Всеки ученик може да види в кое училище е приет на интернет адрес: http://www.kadedaucha.com/?id=10006. Информацията се предоставя автоматично след попълване на ЕГН и входящ номер.
Общо 28 266 ученици кандидатстваха тази година в елитните гимназии. От Министерството на образованието и науката изчислиха, че местата за прием са повече от броя на кандидатите с 5321.
"37 паралелки в София ще бъдат закрити след първия етап на класирането за гимназиите заради недостатъчен брой кандидати." Това съобщи началникът на Столичния инспекторат Ваня Кастрева. Тя обясни, че освен в сайтовете на образователното министерство и на столичния инспекторат учениците ще могат да научат класирането и от списъците, които ще бъдат изнесени в училищата гнезда.
"С най-добри резултати във Варна е специалността "Информатика и английски език" в Математическа гимназия с бал 32,5, следвана от английските паралелки в Първа ЕГ с минилен бал 31,9 и в Пета ЕГ с резултати от изпитите 31,1." Това съобщи за "Монитор" началникът на инспектората в морската столица Николинка Даскалова. Във Варна ще бъде закрита само една паралелка по специалността "Хореография". На изпитите тази година варненските ученици са с най-добри средни резултати по математика в страната и заедно със София са на второ място след учениците в Търговище на изпитите по български език.
Крах на френския език отбеляза кампанията по прием на ученици след 7 клас в училищата на Шумен, стана ясно вчера. Шефът на регионалния инспекторат на МОН доц. Добромир Добрев обяви, че пет шуменски училища няма да могат да сформират паралелки, тъй като няма достатъчен брой мераклии за тях. Подобна прогноза имаше още в началото на кампанията, когато се разбра, че кандидатите са малко и няма дори по 1 кандидат за 1 място. Вместо 24 професионални и профилирани паралелки в 9 училища в цялата област ще бъдат сформирани едва 19.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Кандидат-студентите в СУ пишат по темите за Априлското въстание и България в навечерието на Балканската война

/Къде да уча?/ С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г., съобщиха от пресцентъра на университета.

2. Единен изпит спестява поне 400 лв. на кандидат-студент

/Къде да уча?/ Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите, показа проверка на "24 часа".


3. Днес започва записването за матури

/Къде да уча?/ Днес започва записването за явяване на матури, съобщава Нова телевизия. Абитуриентите трябва да подадат заявления за допускане до изпит най-късно до 21 март.

4. Проф. Клисарова: Развиваме науката, образованието и бизнеса в едно

/Поглед.инфо/ Споразумението с "Уестингхаус" е една крачка, която ние правим, за да развиваме науката, образованието и бизнеса в едно, заяви образователният министър Анелия Клисарова.


5. Хомеопатията е новият хит в училище

/Къде да уча?/ Специалист по хомеопатия и фитопродукти - това е новият хит в училищата през тази година.

6. Тийнейджър се самоуби след подигравки на съученици

/Къде да уча?/ 16-годишният Станислав Станев от Горна Оряховица се е самоубил ритуално заради системен тормоз от страна на съучениците му. Това става ясно при разследването за смъртта на момчето, която потресе града на 13 януари, пише "Труд".


7. Само с шестици в елитните гимназии заради намалени паралелки

/Къде да уча?/ Отлични оценки ще трябва да изкарат тазгодишните кандидат-гимназисти, ако искат да влязат от раз в елитна гимназия в София. Затова 9922-ма седмокласници в столицата ще се състезават за 7906 места. Това съобщи шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева, пише "Монитор".

8. Свиват приема в топгимназии

/Къде да уча?/ Две от най-добрите училища компенсират намаления брой деца в паралелките с това, че ще приемат един клас повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия.


9. Моделът за финансиране на висшето образование

/Къде да уча?/ 1. Предварителни бележки
Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2014-2020 г. е документ, който ще наложи своя отпечатък върху развитието на системата на висшето образование. Затова бих искал в хода на обсъжданията да предложа един възможен и според мен оптимален модел за финансирането на висшето образование.

10. Клисарова: Ще има извънредни часове за отсъстващите ученици

/Къде да уча?/ Отсъстващите ученици задължително ще трябва да наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите. Идеята е всяко дете, което е отсъствало продължителен период, да посещава отделни занятия извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци, обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, пише „Монитор.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!