Елитните гимназии наполовина празни

Публикувано на: 24.07.2009 | източник: Монитор | автор: Маргарита Благоева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

943 са свободните места в София след второто класиране.Класовете, в които са записани по 18 деца, ще оцелеят.

Езиковите и професионалните гимназии в София са наполовина празни. Само 37 паралелки в гимназиите са запълнени след второто класиране за прием след 7-и клас. Още 145 класа разчитат на трето класиране, за да се попълнят с по няколко деца и да бъдат разрешени от МОН. Това обясни вчера Ваня Кастрева, директор на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) - София. По план-прием класовете в столицата бяха 284, но до момента вече са закрити 57. 48 от тях са в езиковите гимназии, а 9 са професионални паралелки.

"Очаквам да има още заличени паралелки, но това ще стане ясно след третото, последно класиране. Може да има класове със записани по 18 деца и те ще оцелеят. Миналата година сме закрили общо 76 паралелки, а предвиденият прием беше за 287", допълни Кастрева.

Единствено в 91-ва немска езикова гимназия и в 73-то СОУ в столицата паралелките са нормални. В останалите около 280 училища има свободни бройки. Свободните места общо са 943. Бройките в софийските гимназии за 8-и клас са около 7000, а кандидатите за тях - над 5500. Най-много са незаетите места в 138-о СОУ, 12-о СОУ "Цар Иван Асен II", 23-о СОУ, 33-а езикова гимназия "Св. София", 36-о СОУ "Максим Горки", 134-о СОУ "Димчо Дебелянов", 30-о СОУ, Професионалната гимназия по телекомуникации, ПГТЕ "Хенри Форд" и др. Пълният списък с училищата, където има места за трето класиране, е качен на интернет страницата на РИО - София.

В страната също има над 500 незаети места в езикови и професионални гимназии, показа проверка на "Монитор". Така например в Русе са отчетени 131 свободни бройки, във Варна те са 87, в Габрово и Бургас са по 107, в Шумен - 32, а в Пловдив около 50. От МОН тази година гласуваха план-прием след 7-и клас за страната от 33 124 места, разпределени в 815 профилирани и 459 професионални паралелки. Едва 28 321 седмокласници обаче подадоха заявления за явяване на изпити и се състезаваха за влизане в гимназиите и бившите техникуми.

До 27 юли тече срокът за подаване на документи на децата за участие в трето класиране. На следващия ден трябва да бъдат обявени списъците с приетите ученици, а на 31 юли в просветните инспекторати ще знаят окончателния брой незаети места в гимназиите.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Кандидат-студентите в СУ пишат по темите за Априлското въстание и България в навечерието на Балканската война

/Къде да уча?/ С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г., съобщиха от пресцентъра на университета.

2. Единен изпит спестява поне 400 лв. на кандидат-студент

/Къде да уча?/ Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите, показа проверка на "24 часа".


3. Днес започва записването за матури

/Къде да уча?/ Днес започва записването за явяване на матури, съобщава Нова телевизия. Абитуриентите трябва да подадат заявления за допускане до изпит най-късно до 21 март.

4. Проф. Клисарова: Развиваме науката, образованието и бизнеса в едно

/Поглед.инфо/ Споразумението с "Уестингхаус" е една крачка, която ние правим, за да развиваме науката, образованието и бизнеса в едно, заяви образователният министър Анелия Клисарова.


5. Хомеопатията е новият хит в училище

/Къде да уча?/ Специалист по хомеопатия и фитопродукти - това е новият хит в училищата през тази година.

6. Тийнейджър се самоуби след подигравки на съученици

/Къде да уча?/ 16-годишният Станислав Станев от Горна Оряховица се е самоубил ритуално заради системен тормоз от страна на съучениците му. Това става ясно при разследването за смъртта на момчето, която потресе града на 13 януари, пише "Труд".


7. Само с шестици в елитните гимназии заради намалени паралелки

/Къде да уча?/ Отлични оценки ще трябва да изкарат тазгодишните кандидат-гимназисти, ако искат да влязат от раз в елитна гимназия в София. Затова 9922-ма седмокласници в столицата ще се състезават за 7906 места. Това съобщи шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева, пише "Монитор".

8. Свиват приема в топгимназии

/Къде да уча?/ Две от най-добрите училища компенсират намаления брой деца в паралелките с това, че ще приемат един клас повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия.


9. Моделът за финансиране на висшето образование

/Къде да уча?/ 1. Предварителни бележки
Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2014-2020 г. е документ, който ще наложи своя отпечатък върху развитието на системата на висшето образование. Затова бих искал в хода на обсъжданията да предложа един възможен и според мен оптимален модел за финансирането на висшето образование.

10. Клисарова: Ще има извънредни часове за отсъстващите ученици

/Къде да уча?/ Отсъстващите ученици задължително ще трябва да наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите. Идеята е всяко дете, което е отсъствало продължителен период, да посещава отделни занятия извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци, обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, пише „Монитор.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!