Елитните гимназии наполовина празни

Публикувано на: 24.07.2009 | източник: Монитор | автор: Маргарита Благоева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

943 са свободните места в София след второто класиране.Класовете, в които са записани по 18 деца, ще оцелеят.

Езиковите и професионалните гимназии в София са наполовина празни. Само 37 паралелки в гимназиите са запълнени след второто класиране за прием след 7-и клас. Още 145 класа разчитат на трето класиране, за да се попълнят с по няколко деца и да бъдат разрешени от МОН. Това обясни вчера Ваня Кастрева, директор на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) - София. По план-прием класовете в столицата бяха 284, но до момента вече са закрити 57. 48 от тях са в езиковите гимназии, а 9 са професионални паралелки.

"Очаквам да има още заличени паралелки, но това ще стане ясно след третото, последно класиране. Може да има класове със записани по 18 деца и те ще оцелеят. Миналата година сме закрили общо 76 паралелки, а предвиденият прием беше за 287", допълни Кастрева.

Единствено в 91-ва немска езикова гимназия и в 73-то СОУ в столицата паралелките са нормални. В останалите около 280 училища има свободни бройки. Свободните места общо са 943. Бройките в софийските гимназии за 8-и клас са около 7000, а кандидатите за тях - над 5500. Най-много са незаетите места в 138-о СОУ, 12-о СОУ "Цар Иван Асен II", 23-о СОУ, 33-а езикова гимназия "Св. София", 36-о СОУ "Максим Горки", 134-о СОУ "Димчо Дебелянов", 30-о СОУ, Професионалната гимназия по телекомуникации, ПГТЕ "Хенри Форд" и др. Пълният списък с училищата, където има места за трето класиране, е качен на интернет страницата на РИО - София.

В страната също има над 500 незаети места в езикови и професионални гимназии, показа проверка на "Монитор". Така например в Русе са отчетени 131 свободни бройки, във Варна те са 87, в Габрово и Бургас са по 107, в Шумен - 32, а в Пловдив около 50. От МОН тази година гласуваха план-прием след 7-и клас за страната от 33 124 места, разпределени в 815 профилирани и 459 професионални паралелки. Едва 28 321 седмокласници обаче подадоха заявления за явяване на изпити и се състезаваха за влизане в гимназиите и бившите техникуми.

До 27 юли тече срокът за подаване на документи на децата за участие в трето класиране. На следващия ден трябва да бъдат обявени списъците с приетите ученици, а на 31 юли в просветните инспекторати ще знаят окончателния брой незаети места в гимназиите.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.

2. Обявиха резултатите от второто класиране на кандидатите за СУ

/Къде да уча?/ Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2014/2015 година беше обявен вчера, пише dir.bg.


3. Обявяват второ класиране за гимназиите

/Къде да уча?/ Днес Министерството на образованието и науката трябва да обяви второто класиране за прием в гимназиите. Резултатите ще бъдат публикувани в интернет на сайта на министерството и на регионалните инспекторати, а до 18 ч. списъците ще бъдат разлепени в училищата.

4. Училище да се повтаря още от трети клас

/Къде да уча?/ Няма да загубим пари за наука, ако продължим свършеното дотук
Един учебник с много помагала ще премахне възможностите за корупция, казва Анелия Клисарова


5. Кандидат-студенти обявиха Левски за кръгъл сирак

/Къде да уча?/ Някои хора произлезли от Адам и Ева, а други - от маймуните, това е бисер от мераклите за вишисти

6. Зрелостниците от Кърджали с най-висок резултат на матурите

/Къде да уча?/ София. Зрелостниците от Кърджали, Смолян и Благоевград имат най-висок среден резултат на тазгодишните матури. Това стана ясно Министерството на образованието, в което днес бяха оповестени резултатите от държавните зрелостни изпити 2014 г.


7. Днес е изпитът по български език и литература в СУ

/Къде да уча?/ Кандидатстудентският изпит по български език и литература от редовната сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва днес в 9.00 часа, съобщи пресцентърът на висшето училище.

8. Фалшив сайт пуска неверни оценки от матурите

/Къде да уча?/ Разпространяваната в момента информация, че на сайт са публикувани резултатите от държавните зрелостни изпити е невярна, а въпросната интернет страница няма нищо общо с Министерството на образованието и науката.


9. Спират бизнеса с учебниците

/Къде да уча?/ Спестените пари ще отидат за ремонт на школата

10. Училищата обявяват прием на деца в първи клас

/Къде да уча?/ Днес училищата ще обявяват приема на първокласници за учебната 2014/2015 година. Документите се подаваха от януари месец, а крайният срок бе 30 май.

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!