Елитните гимназии наполовина празни

Публикувано на: 24.07.2009 | източник: Монитор | автор: Маргарита Благоева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

943 са свободните места в София след второто класиране.Класовете, в които са записани по 18 деца, ще оцелеят.

Езиковите и професионалните гимназии в София са наполовина празни. Само 37 паралелки в гимназиите са запълнени след второто класиране за прием след 7-и клас. Още 145 класа разчитат на трето класиране, за да се попълнят с по няколко деца и да бъдат разрешени от МОН. Това обясни вчера Ваня Кастрева, директор на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) - София. По план-прием класовете в столицата бяха 284, но до момента вече са закрити 57. 48 от тях са в езиковите гимназии, а 9 са професионални паралелки.

"Очаквам да има още заличени паралелки, но това ще стане ясно след третото, последно класиране. Може да има класове със записани по 18 деца и те ще оцелеят. Миналата година сме закрили общо 76 паралелки, а предвиденият прием беше за 287", допълни Кастрева.

Единствено в 91-ва немска езикова гимназия и в 73-то СОУ в столицата паралелките са нормални. В останалите около 280 училища има свободни бройки. Свободните места общо са 943. Бройките в софийските гимназии за 8-и клас са около 7000, а кандидатите за тях - над 5500. Най-много са незаетите места в 138-о СОУ, 12-о СОУ "Цар Иван Асен II", 23-о СОУ, 33-а езикова гимназия "Св. София", 36-о СОУ "Максим Горки", 134-о СОУ "Димчо Дебелянов", 30-о СОУ, Професионалната гимназия по телекомуникации, ПГТЕ "Хенри Форд" и др. Пълният списък с училищата, където има места за трето класиране, е качен на интернет страницата на РИО - София.

В страната също има над 500 незаети места в езикови и професионални гимназии, показа проверка на "Монитор". Така например в Русе са отчетени 131 свободни бройки, във Варна те са 87, в Габрово и Бургас са по 107, в Шумен - 32, а в Пловдив около 50. От МОН тази година гласуваха план-прием след 7-и клас за страната от 33 124 места, разпределени в 815 профилирани и 459 професионални паралелки. Едва 28 321 седмокласници обаче подадоха заявления за явяване на изпити и се състезаваха за влизане в гимназиите и бившите техникуми.

До 27 юли тече срокът за подаване на документи на децата за участие в трето класиране. На следващия ден трябва да бъдат обявени списъците с приетите ученици, а на 31 юли в просветните инспекторати ще знаят окончателния брой незаети места в гимназиите.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".

2. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com


3. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

4. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


5. Германия иска стаж от кандидат-студенти

/Къде да уча?/ Вече стана традиция около 1/10 от всеки випуск абитуриенти да отива да учи в чужбина. В последните години се очертават и някои любопитни тенденции при кандидатстването, които карат и чуждите университети да променят изискванията към нас.

6. Отварят зъболекарски кабинети в благоевградски училища

/Къде да уча?/ Две училища в Благоевград ще да дадат под наем свои свободни помещения на стоматолози. Предложенията на директорите на Единадесето основно училище „Христо Ботев" и на Осмо СОУ „Арсени Костенцев" бяха одобрени на сесия на общинския съвет днес. За целта ще се проведе публичен търг за отдаване под наем на части от училищните сгради, които са публична общинска собственост, пише "Стандарт".


7. Коригират грешките в скандалния учебник по история за 3 клас

Проф. Радева, която е автор на учебника "Човекът и обществото" се ангажира, че ще коригира фактологическите грешки, които има в него.

8. 2000 нови студенти ще учат в Русенския университет

Русенският университет откри учебната 2014/2015 година с повече от 2000 нови студенти, като 33-ма от тях са приети с пълно отличие. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.


9. НГДЕК никога няма да се върне в ремонтираната сграда на "Баба"

В началото на учебната година една от най-елитните гимназии в България НГДЕК не успя да стартира учебния процес, поради недовършени ремонтни дейности. Експерт от РЗИ установи, че условията на 4-я етаж в сградата на 13-то ОУ не са приемливи и издаде предписания.

10. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!