Четвърто класиране в елитните гимназии

Публикувано на: 21.07.2010 | източник: Монитор
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Традиционните три класирания за кандидатстване след 7 клас не бяха достатъчни за запълването на местата дори и в елитните гимназии в столицата и затова ще се проведе допълнителен четвърти етап.

Това сочат обобщените резултати на РИО-София за незаетите до последно места в паралелките.

3 нови попълнения чака Софийската математическа гимназия (СМГ), един от тазгодишните първенци по рейтинг сред столичните школа. Традиционно желаната Първа английска гимназия пази място само за едно момиче, за да запълни докрай паралелката с английски и руски. Също един късметлия за записване в последния момент очакват Финансово-стопанската гимназия и Испанската гимназия.

Петима ученици все още имат шанс да се впишат в редиците на Втора английска гимназия „Томас Джеферсън", а три са вакантните места във Френската.

В някои столични училища паралелките са наполовина празни след последното трето централизирано класиране. 15 души липсват за формиране на паралелката по възобновяеми енергийни източници в гимназията по механоелектротехника „Н.Й. Вапцаров". Също толкова деца не достигат за запълване на квотите в чуждоезиковата гимназия „Свети Методий".

Желаещите да хванат последния влак за влизане в гимназия след 7 клас трябва да побързат и да подадат молба до директора на избраното школо. Попълването на незаетите места и записването на класираните кандидати се извършва до 29 юли по график, определен от ръководството на всяко училище, сочат правилата на РИО-София.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Кандидат-студентите в СУ пишат по темите за Априлското въстание и България в навечерието на Балканската война

/Къде да уча?/ С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г., съобщиха от пресцентъра на университета.

2. Единен изпит спестява поне 400 лв. на кандидат-студент

/Къде да уча?/ Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите, показа проверка на "24 часа".


3. Днес започва записването за матури

/Къде да уча?/ Днес започва записването за явяване на матури, съобщава Нова телевизия. Абитуриентите трябва да подадат заявления за допускане до изпит най-късно до 21 март.

4. Проф. Клисарова: Развиваме науката, образованието и бизнеса в едно

/Поглед.инфо/ Споразумението с "Уестингхаус" е една крачка, която ние правим, за да развиваме науката, образованието и бизнеса в едно, заяви образователният министър Анелия Клисарова.


5. Хомеопатията е новият хит в училище

/Къде да уча?/ Специалист по хомеопатия и фитопродукти - това е новият хит в училищата през тази година.

6. Тийнейджър се самоуби след подигравки на съученици

/Къде да уча?/ 16-годишният Станислав Станев от Горна Оряховица се е самоубил ритуално заради системен тормоз от страна на съучениците му. Това става ясно при разследването за смъртта на момчето, която потресе града на 13 януари, пише "Труд".


7. Само с шестици в елитните гимназии заради намалени паралелки

/Къде да уча?/ Отлични оценки ще трябва да изкарат тазгодишните кандидат-гимназисти, ако искат да влязат от раз в елитна гимназия в София. Затова 9922-ма седмокласници в столицата ще се състезават за 7906 места. Това съобщи шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева, пише "Монитор".

8. Свиват приема в топгимназии

/Къде да уча?/ Две от най-добрите училища компенсират намаления брой деца в паралелките с това, че ще приемат един клас повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия.


9. Моделът за финансиране на висшето образование

/Къде да уча?/ 1. Предварителни бележки
Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2014-2020 г. е документ, който ще наложи своя отпечатък върху развитието на системата на висшето образование. Затова бих искал в хода на обсъжданията да предложа един възможен и според мен оптимален модел за финансирането на висшето образование.

10. Клисарова: Ще има извънредни часове за отсъстващите ученици

/Къде да уча?/ Отсъстващите ученици задължително ще трябва да наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите. Идеята е всяко дете, което е отсъствало продължителен период, да посещава отделни занятия извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци, обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, пише „Монитор.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!