Елитните гимназии приемат на трето класиране

Публикувано на: 12.07.2011 | източник: Монитор | автор: Георги Георгиев
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

1050 свободни места за седмокласници в София
СМГ чака петима, 91-ва немска търси един късметлия

Някои от най-елитните паралелки в София стоят незапълнени за последното трето класиране за прием след 7 клас. Това показа проверка на „Монитор" в списъка със свободните места, изнесен от Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Последният срок за подаване на заявления е днес.

Дори и училището с най-висок приемен бал - 91 НЕГ

„Проф. Константин Гълъбов" - не успя да приключи кампанията за формиране на новите паралелки на първо и второ класиране, докато през 2010 г. още на първият етап всички класове бяха запълнени до горе. За следващата учебна година само едно свободно място остава за последното класиране в паралелката с немски и английски или руски в Първа немска. Понеже елитното школо приема по квоти, късметлията да влезе в последния момент може да бъде само момче.

Две са свободните

места за третото класиране в Испанската гимназия

„Мигел де Сервантес", в която тази година беше най-голям приливът на кандидати. Едно е мястото за момче в класа с испански и английски, а едно момиче се търси да запълни паралелката с испански и френски. Свободни места за прием в последния момент има и в елитните Първа и Втора английски гимназии, Френската гимназия и Втора немска. Втора АЕГ "Томас Джеферсън" ще чака да запълни цели 9 свободни места - 7 за момчета и две за момичета.

Пет вакантни позиции пуска Софийската математическа гимназия за последното класиране. И петте са за паралелката математика и английски.

Общо 1050 са свободните места във всички столични школа

за трето класиране. На някои места цели половинки класове стоят свободни и влизането в тях ще става дори и само с тройки. Такива училища са 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри", 138 СОУ и 1 СОУ "Пенчо П. Славейков". От Регионалният инспекторат по образованието съобщиха, че тази година ще има много закрити паралелки заради незапълнените места. Точната бройка на нереализираните класове ще стане ясна в края на месеца.
Само смелчаци ще запълнят класовете
Само най-смелите ще се преборят за свободните места в елитните гимназии, защото за последното трето класиране не се запазват завоюваните позиции от първи и втори етап. Това сочат правилата на Регионалния инспекторат по образованието.

За целта следва да се подаде ново заявление, изтеглено от сайта на РИО, в училището гнездо, а желанията могат да се подредят отново съобразно останалите свободни места и резултатите от изпитите на кандидата, съобщиха от инспектората.

Незаети позиции

Гимназия / Свободни места

СОФИЯ
91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" 1 момче

Втора АЕГ "Томас Джеферсън" 7 момчета, 2 момичета

НПМГ "Академик Любомир Чакалов" 9 (без квоти)

СМГ "Паисий Хилендарски" 5 (без квоти)

Първа АЕГ 2 момичета

9 ФEГ "Алфонс дьо Ламартин" 1 момиче

73 СОУ "Владислав Граматик" 1 момче, 1 момиче

ПЛОВДИВ
Езикова гимназия "Пловдив" 1 момче, 1 момиче

Езикова гимназия "Иван Вазов" 3 момчета, 2 момичета

ФЕГ "Антоан дьо Сент-Екзюпери" 1 (без квоти), 1 момиче

ОМГ "АКАД. КИРИЛ ПОПОВ" 2 момчета, 2 момичета

ВАРНА
ГПЧЕ "Йоан Екзарх" 2 (без квоти)

VIII СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин" 4 (без квоти)

III ПМГ "Акад. М. Попов" 2 (без квоти)


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.

2. Обявиха резултатите от второто класиране на кандидатите за СУ

/Къде да уча?/ Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2014/2015 година беше обявен вчера, пише dir.bg.


3. Обявяват второ класиране за гимназиите

/Къде да уча?/ Днес Министерството на образованието и науката трябва да обяви второто класиране за прием в гимназиите. Резултатите ще бъдат публикувани в интернет на сайта на министерството и на регионалните инспекторати, а до 18 ч. списъците ще бъдат разлепени в училищата.

4. Училище да се повтаря още от трети клас

/Къде да уча?/ Няма да загубим пари за наука, ако продължим свършеното дотук
Един учебник с много помагала ще премахне възможностите за корупция, казва Анелия Клисарова


5. Кандидат-студенти обявиха Левски за кръгъл сирак

/Къде да уча?/ Някои хора произлезли от Адам и Ева, а други - от маймуните, това е бисер от мераклите за вишисти

6. Зрелостниците от Кърджали с най-висок резултат на матурите

/Къде да уча?/ София. Зрелостниците от Кърджали, Смолян и Благоевград имат най-висок среден резултат на тазгодишните матури. Това стана ясно Министерството на образованието, в което днес бяха оповестени резултатите от държавните зрелостни изпити 2014 г.


7. Днес е изпитът по български език и литература в СУ

/Къде да уча?/ Кандидатстудентският изпит по български език и литература от редовната сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва днес в 9.00 часа, съобщи пресцентърът на висшето училище.

8. Фалшив сайт пуска неверни оценки от матурите

/Къде да уча?/ Разпространяваната в момента информация, че на сайт са публикувани резултатите от държавните зрелостни изпити е невярна, а въпросната интернет страница няма нищо общо с Министерството на образованието и науката.


9. Спират бизнеса с учебниците

/Къде да уча?/ Спестените пари ще отидат за ремонт на школата

10. Училищата обявяват прием на деца в първи клас

/Къде да уча?/ Днес училищата ще обявяват приема на първокласници за учебната 2014/2015 година. Документите се подаваха от януари месец, а крайният срок бе 30 май.

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!