Елитните гимназии приемат на трето класиране

Публикувано на: 12.07.2011 | източник: Монитор | автор: Георги Георгиев
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

1050 свободни места за седмокласници в София
СМГ чака петима, 91-ва немска търси един късметлия

Някои от най-елитните паралелки в София стоят незапълнени за последното трето класиране за прием след 7 клас. Това показа проверка на „Монитор" в списъка със свободните места, изнесен от Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Последният срок за подаване на заявления е днес.

Дори и училището с най-висок приемен бал - 91 НЕГ

„Проф. Константин Гълъбов" - не успя да приключи кампанията за формиране на новите паралелки на първо и второ класиране, докато през 2010 г. още на първият етап всички класове бяха запълнени до горе. За следващата учебна година само едно свободно място остава за последното класиране в паралелката с немски и английски или руски в Първа немска. Понеже елитното школо приема по квоти, късметлията да влезе в последния момент може да бъде само момче.

Две са свободните

места за третото класиране в Испанската гимназия

„Мигел де Сервантес", в която тази година беше най-голям приливът на кандидати. Едно е мястото за момче в класа с испански и английски, а едно момиче се търси да запълни паралелката с испански и френски. Свободни места за прием в последния момент има и в елитните Първа и Втора английски гимназии, Френската гимназия и Втора немска. Втора АЕГ "Томас Джеферсън" ще чака да запълни цели 9 свободни места - 7 за момчета и две за момичета.

Пет вакантни позиции пуска Софийската математическа гимназия за последното класиране. И петте са за паралелката математика и английски.

Общо 1050 са свободните места във всички столични школа

за трето класиране. На някои места цели половинки класове стоят свободни и влизането в тях ще става дори и само с тройки. Такива училища са 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри", 138 СОУ и 1 СОУ "Пенчо П. Славейков". От Регионалният инспекторат по образованието съобщиха, че тази година ще има много закрити паралелки заради незапълнените места. Точната бройка на нереализираните класове ще стане ясна в края на месеца.
Само смелчаци ще запълнят класовете
Само най-смелите ще се преборят за свободните места в елитните гимназии, защото за последното трето класиране не се запазват завоюваните позиции от първи и втори етап. Това сочат правилата на Регионалния инспекторат по образованието.

За целта следва да се подаде ново заявление, изтеглено от сайта на РИО, в училището гнездо, а желанията могат да се подредят отново съобразно останалите свободни места и резултатите от изпитите на кандидата, съобщиха от инспектората.

Незаети позиции

Гимназия / Свободни места

СОФИЯ
91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" 1 момче

Втора АЕГ "Томас Джеферсън" 7 момчета, 2 момичета

НПМГ "Академик Любомир Чакалов" 9 (без квоти)

СМГ "Паисий Хилендарски" 5 (без квоти)

Първа АЕГ 2 момичета

9 ФEГ "Алфонс дьо Ламартин" 1 момиче

73 СОУ "Владислав Граматик" 1 момче, 1 момиче

ПЛОВДИВ
Езикова гимназия "Пловдив" 1 момче, 1 момиче

Езикова гимназия "Иван Вазов" 3 момчета, 2 момичета

ФЕГ "Антоан дьо Сент-Екзюпери" 1 (без квоти), 1 момиче

ОМГ "АКАД. КИРИЛ ПОПОВ" 2 момчета, 2 момичета

ВАРНА
ГПЧЕ "Йоан Екзарх" 2 (без квоти)

VIII СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин" 4 (без квоти)

III ПМГ "Акад. М. Попов" 2 (без квоти)


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Кандидат-студентите в СУ пишат по темите за Априлското въстание и България в навечерието на Балканската война

/Къде да уча?/ С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г., съобщиха от пресцентъра на университета.

2. Единен изпит спестява поне 400 лв. на кандидат-студент

/Къде да уча?/ Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите, показа проверка на "24 часа".


3. Днес започва записването за матури

/Къде да уча?/ Днес започва записването за явяване на матури, съобщава Нова телевизия. Абитуриентите трябва да подадат заявления за допускане до изпит най-късно до 21 март.

4. Проф. Клисарова: Развиваме науката, образованието и бизнеса в едно

/Поглед.инфо/ Споразумението с "Уестингхаус" е една крачка, която ние правим, за да развиваме науката, образованието и бизнеса в едно, заяви образователният министър Анелия Клисарова.


5. Хомеопатията е новият хит в училище

/Къде да уча?/ Специалист по хомеопатия и фитопродукти - това е новият хит в училищата през тази година.

6. Тийнейджър се самоуби след подигравки на съученици

/Къде да уча?/ 16-годишният Станислав Станев от Горна Оряховица се е самоубил ритуално заради системен тормоз от страна на съучениците му. Това става ясно при разследването за смъртта на момчето, която потресе града на 13 януари, пише "Труд".


7. Само с шестици в елитните гимназии заради намалени паралелки

/Къде да уча?/ Отлични оценки ще трябва да изкарат тазгодишните кандидат-гимназисти, ако искат да влязат от раз в елитна гимназия в София. Затова 9922-ма седмокласници в столицата ще се състезават за 7906 места. Това съобщи шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева, пише "Монитор".

8. Свиват приема в топгимназии

/Къде да уча?/ Две от най-добрите училища компенсират намаления брой деца в паралелките с това, че ще приемат един клас повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия.


9. Моделът за финансиране на висшето образование

/Къде да уча?/ 1. Предварителни бележки
Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2014-2020 г. е документ, който ще наложи своя отпечатък върху развитието на системата на висшето образование. Затова бих искал в хода на обсъжданията да предложа един възможен и според мен оптимален модел за финансирането на висшето образование.

10. Клисарова: Ще има извънредни часове за отсъстващите ученици

/Къде да уча?/ Отсъстващите ученици задължително ще трябва да наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите. Идеята е всяко дете, което е отсъствало продължителен период, да посещава отделни занятия извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци, обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, пише „Монитор.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!