Елитните гимназии приемат на трето класиране

Публикувано на: 12.07.2011 | източник: Монитор | автор: Георги Георгиев
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

1050 свободни места за седмокласници в София
СМГ чака петима, 91-ва немска търси един късметлия

Някои от най-елитните паралелки в София стоят незапълнени за последното трето класиране за прием след 7 клас. Това показа проверка на „Монитор" в списъка със свободните места, изнесен от Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Последният срок за подаване на заявления е днес.

Дори и училището с най-висок приемен бал - 91 НЕГ

„Проф. Константин Гълъбов" - не успя да приключи кампанията за формиране на новите паралелки на първо и второ класиране, докато през 2010 г. още на първият етап всички класове бяха запълнени до горе. За следващата учебна година само едно свободно място остава за последното класиране в паралелката с немски и английски или руски в Първа немска. Понеже елитното школо приема по квоти, късметлията да влезе в последния момент може да бъде само момче.

Две са свободните

места за третото класиране в Испанската гимназия

„Мигел де Сервантес", в която тази година беше най-голям приливът на кандидати. Едно е мястото за момче в класа с испански и английски, а едно момиче се търси да запълни паралелката с испански и френски. Свободни места за прием в последния момент има и в елитните Първа и Втора английски гимназии, Френската гимназия и Втора немска. Втора АЕГ "Томас Джеферсън" ще чака да запълни цели 9 свободни места - 7 за момчета и две за момичета.

Пет вакантни позиции пуска Софийската математическа гимназия за последното класиране. И петте са за паралелката математика и английски.

Общо 1050 са свободните места във всички столични школа

за трето класиране. На някои места цели половинки класове стоят свободни и влизането в тях ще става дори и само с тройки. Такива училища са 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри", 138 СОУ и 1 СОУ "Пенчо П. Славейков". От Регионалният инспекторат по образованието съобщиха, че тази година ще има много закрити паралелки заради незапълнените места. Точната бройка на нереализираните класове ще стане ясна в края на месеца.
Само смелчаци ще запълнят класовете
Само най-смелите ще се преборят за свободните места в елитните гимназии, защото за последното трето класиране не се запазват завоюваните позиции от първи и втори етап. Това сочат правилата на Регионалния инспекторат по образованието.

За целта следва да се подаде ново заявление, изтеглено от сайта на РИО, в училището гнездо, а желанията могат да се подредят отново съобразно останалите свободни места и резултатите от изпитите на кандидата, съобщиха от инспектората.

Незаети позиции

Гимназия / Свободни места

СОФИЯ
91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" 1 момче

Втора АЕГ "Томас Джеферсън" 7 момчета, 2 момичета

НПМГ "Академик Любомир Чакалов" 9 (без квоти)

СМГ "Паисий Хилендарски" 5 (без квоти)

Първа АЕГ 2 момичета

9 ФEГ "Алфонс дьо Ламартин" 1 момиче

73 СОУ "Владислав Граматик" 1 момче, 1 момиче

ПЛОВДИВ
Езикова гимназия "Пловдив" 1 момче, 1 момиче

Езикова гимназия "Иван Вазов" 3 момчета, 2 момичета

ФЕГ "Антоан дьо Сент-Екзюпери" 1 (без квоти), 1 момиче

ОМГ "АКАД. КИРИЛ ПОПОВ" 2 момчета, 2 момичета

ВАРНА
ГПЧЕ "Йоан Екзарх" 2 (без квоти)

VIII СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин" 4 (без квоти)

III ПМГ "Акад. М. Попов" 2 (без квоти)


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:



Последни новини

1. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".

2. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com


3. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

4. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


5. Германия иска стаж от кандидат-студенти

/Къде да уча?/ Вече стана традиция около 1/10 от всеки випуск абитуриенти да отива да учи в чужбина. В последните години се очертават и някои любопитни тенденции при кандидатстването, които карат и чуждите университети да променят изискванията към нас.

6. Отварят зъболекарски кабинети в благоевградски училища

/Къде да уча?/ Две училища в Благоевград ще да дадат под наем свои свободни помещения на стоматолози. Предложенията на директорите на Единадесето основно училище „Христо Ботев" и на Осмо СОУ „Арсени Костенцев" бяха одобрени на сесия на общинския съвет днес. За целта ще се проведе публичен търг за отдаване под наем на части от училищните сгради, които са публична общинска собственост, пише "Стандарт".


7. Коригират грешките в скандалния учебник по история за 3 клас

Проф. Радева, която е автор на учебника "Човекът и обществото" се ангажира, че ще коригира фактологическите грешки, които има в него.

8. 2000 нови студенти ще учат в Русенския университет

Русенският университет откри учебната 2014/2015 година с повече от 2000 нови студенти, като 33-ма от тях са приети с пълно отличие. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.


9. НГДЕК никога няма да се върне в ремонтираната сграда на "Баба"

В началото на учебната година една от най-елитните гимназии в България НГДЕК не успя да стартира учебния процес, поради недовършени ремонтни дейности. Експерт от РЗИ установи, че условията на 4-я етаж в сградата на 13-то ОУ не са приемливи и издаде предписания.

10. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.




Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!