Елитните гимназии приемат на трето класиране

Публикувано на: 12.07.2011 | източник: Монитор | автор: Георги Георгиев
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

1050 свободни места за седмокласници в София
СМГ чака петима, 91-ва немска търси един късметлия

Някои от най-елитните паралелки в София стоят незапълнени за последното трето класиране за прием след 7 клас. Това показа проверка на „Монитор" в списъка със свободните места, изнесен от Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Последният срок за подаване на заявления е днес.

Дори и училището с най-висок приемен бал - 91 НЕГ

„Проф. Константин Гълъбов" - не успя да приключи кампанията за формиране на новите паралелки на първо и второ класиране, докато през 2010 г. още на първият етап всички класове бяха запълнени до горе. За следващата учебна година само едно свободно място остава за последното класиране в паралелката с немски и английски или руски в Първа немска. Понеже елитното школо приема по квоти, късметлията да влезе в последния момент може да бъде само момче.

Две са свободните

места за третото класиране в Испанската гимназия

„Мигел де Сервантес", в която тази година беше най-голям приливът на кандидати. Едно е мястото за момче в класа с испански и английски, а едно момиче се търси да запълни паралелката с испански и френски. Свободни места за прием в последния момент има и в елитните Първа и Втора английски гимназии, Френската гимназия и Втора немска. Втора АЕГ "Томас Джеферсън" ще чака да запълни цели 9 свободни места - 7 за момчета и две за момичета.

Пет вакантни позиции пуска Софийската математическа гимназия за последното класиране. И петте са за паралелката математика и английски.

Общо 1050 са свободните места във всички столични школа

за трето класиране. На някои места цели половинки класове стоят свободни и влизането в тях ще става дори и само с тройки. Такива училища са 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри", 138 СОУ и 1 СОУ "Пенчо П. Славейков". От Регионалният инспекторат по образованието съобщиха, че тази година ще има много закрити паралелки заради незапълнените места. Точната бройка на нереализираните класове ще стане ясна в края на месеца.
Само смелчаци ще запълнят класовете
Само най-смелите ще се преборят за свободните места в елитните гимназии, защото за последното трето класиране не се запазват завоюваните позиции от първи и втори етап. Това сочат правилата на Регионалния инспекторат по образованието.

За целта следва да се подаде ново заявление, изтеглено от сайта на РИО, в училището гнездо, а желанията могат да се подредят отново съобразно останалите свободни места и резултатите от изпитите на кандидата, съобщиха от инспектората.

Незаети позиции

Гимназия / Свободни места

СОФИЯ
91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" 1 момче

Втора АЕГ "Томас Джеферсън" 7 момчета, 2 момичета

НПМГ "Академик Любомир Чакалов" 9 (без квоти)

СМГ "Паисий Хилендарски" 5 (без квоти)

Първа АЕГ 2 момичета

9 ФEГ "Алфонс дьо Ламартин" 1 момиче

73 СОУ "Владислав Граматик" 1 момче, 1 момиче

ПЛОВДИВ
Езикова гимназия "Пловдив" 1 момче, 1 момиче

Езикова гимназия "Иван Вазов" 3 момчета, 2 момичета

ФЕГ "Антоан дьо Сент-Екзюпери" 1 (без квоти), 1 момиче

ОМГ "АКАД. КИРИЛ ПОПОВ" 2 момчета, 2 момичета

ВАРНА
ГПЧЕ "Йоан Екзарх" 2 (без квоти)

VIII СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин" 4 (без квоти)

III ПМГ "Акад. М. Попов" 2 (без квоти)


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!