Двойно повече ученици бягат в чужбина

Публикувано на: 10.08.2011 | източник: Монитор
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Два пъти повече ученици са напуснали системата на образованието и са записани в чуждестранни училища за последните четири години. Рекорда отчете Регионалният инспекторат по образованието в Хасково. (РИО)

202 деца от хасковските училища трайно напуснаха системата на образованието заради гурбет на семействата им в чужбина. Цифрата бележи ръст в сравнение с предходната учебна година. Тогава 187 напуснаха училище. Само допреди 4 години броят на отписаните деца беше едва двуцифрен, припомниха от инспектората. Емиграцията обаче станала първо препитание в региона, където безработицата от години е над средната за страната.

Отписванията на деца са индикация не за временно, а за постоянно заселване в странство, обясниха образователните експерти. Децата получават от своите школа удостоверение за завършен клас или модул в образованието. С този документ те могат да бъдат записани в училище в страната, в която са емигрирали, на повечето места след преминат курс за усвояване на езика.

Основно заминават деца от началния и прогимназиалния курс на обучение. Най-вече са засегнати хасковските и димитровградските училища, макар статистиката да е за цялата област. Според гурбетчии към мярката семейството пристъпва, когато и двамата родители заминат за чужбина. Това става, когато фамилията е уредила своята уседналост и поне един от двамата родители работи. В справката не влизат напускащите деца в предучилищна възраст. Те в никакъв случай не са по-малко, но статистика за тях не се води, обясниха от РИО - Хасково.
.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!