Местата за гимназиите се оказаха със 7000 повече от кандидатите

Публикувано на: 30.08.2011 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Около 30 000 седмокласници са приети в елитните училища

Общо 269 паралелки за прием на ученици след VII клас са останали незапълнени, тъй като не е имало достатъчно кандидати за тях. Това показват данните на просветното министерство за приема в гимназиите след VII клас. 97 от т. нар. закрити паралелки са профилирани, останалите са професионални. В София заради липсата на достатъчно кандидати не са запълнени обявените места за прием в 34 езикови и математически и 24 професионални паралелки, в Пловдив броят им е съответно 13 профилирани и 10 професионални. В последните години местата за гимназиите и за университети са повече от кандидатите. Мотивът е, че така има реална конкуренция между учебните заведения за възпитаници.

При тазгодишната кампания за кандидатстване след VII клас са приети над 29 800 ученици. На практика всеки, който е изкарал тройка, е бил приет в училище с прием. Броят на децата обаче не е окончателен, тъй като някои от класовете са утвърдени на минималния брой ученици - 18. Окончателните данни за броя на записаните ученици ще станат ясни след началото на новата учебна година. Според справката на министерството към момента в страната са сформирани 689 езикови, математически и технологични паралелки. По-голямата част от тях - общо 443 класа, са с до 26 деца, а в останалите ще учат по 29 ученици.

Професионалните класове в страната са общо 411. По-голямата част от класовете в бившите техникуми са с по 26 ученици - общо 254 за страната. В другите 157 паралелки са записани до 29 ученици.

Тази година местата в елитните гимназии с прием след VII клас бяха около 37 013, групирани в 786 профилирани и 583 професионални паралелки. За втора година просветното министерство провежда общ изпит, който обединява т. нар. външно оценяване и кандидатстването за гимназиите след VII клас. Двойките по български език и литература са 375, докато миналата година бяха 122.

ГРАФИК

Вероятно от новата учебна година изпитите за VII клас ще се провеждат в един и същ ден с матурите. В проектографика на МОМН за учебното време е предвидено изпитът по български език и литература да бъде на 21 май. Два дни по-късно - на 23 май, ще е тестът по математика за седмокласниците и задължителната матура по предмет по избор. Оценките на кандидат-гимназистите ще станат ясни до 4 юни.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!