Брюксел представи нова стратегия за преосмисляне на образованието

Публикувано на: 23.11.2012 | източник: Дневник
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Европейската комисия представи днес стратегия за нов поглед към образованието, предаде пресслужбата на институцията. Нейната цел е да стимулира държавите членки да предприемат незабавни действия, за да осигурят на младите хора необходимите умения и знания за пазара на труда, както и за да се постигнат целите за растеж и заетост.

В стратегията се отправя призив за цялостна промяна в образованието и за поставяне на ударението върху резултатите от учебния процес, тоест върху усвоените знания, умения и способности.

За да се гарантира, че образованието отговаря по-добре на потребностите както на учащите, така и на пазара на труда, начинът на оценяване трябва да бъде адаптиран и осъвременен. Използването на информационни и комуникационни технологии и на образователните ресурси със свободен достъп трябва да бъде застъпено по-широко на всички равнища на учебната дейност.

Необходимо е учителите да преминават редовно обучение, за да поддържат уменията си актуални. В стратегията към държавите членки се отправя призив също така да затвърдят връзките между образованието и работодателите, по-тясно да обвържат обучението със стопанската дейност и да изградят у младите хора представа за трудова реализация чрез засилено провеждане на практически обучения.

Предлагат се и мерки за въвеждането на нов критерий за езиково обучение, насоки относно оценяването и разработване на обучение по предприемачество, както и анализ на въздействието на равнище ЕС относно приложението на информационни и комуникационни технологии и образователните ресурси със свободен достъп в образованието.

Според стратегията до 2020 г. поне 50% от юношите на 15 години трябва да владеят един чужд език при 42% в момента, а най-малко 75% от децата на тази възраст трябва да изучават втори чужд език. В момента делът им е 61%.

Необходими са средства, за да се изградят системи за професионално образование и обучение на световно равнище и за да се застъпи по-силно практическото обучение. Държавите членки трябва да подобрят системите за признаване на квалификациите и уменията, включително придобитите извън задължителните системи за образование и обучение.

Потенциалът на технологиите и най-вече на интернет трябва да бъде оползотворен в пълна степен, а училищата, университетите и институциите за професионално образование и обучение да осигурят по-добър достъп до образование чрез използването на образователни ресурси със свободен достъп.

В момента 73 милиона европейци, или около 25% от възрастните в Европа, са с ниско образователно равнище. Близо 20% от юношите на 15 години нямат достатъчно добри основни умения, а в пет държави над 25% от представителите на тази възрастова група не могат да четат достатъчно добре - 41% в България, 40% в Румъния, 36% в Малта, 27.5% в Австрия и 26% в Люксембург.

Делът на преждевременно напускащите училище остава неприемливо висок в няколко държави членки - 26.5% в Испания и 23.2% в Португалия. Целта е в ЕС този дял да бъде под 10%. По-малко от 9% от възрастните участват в програми за обучение през целия живот при цел от 15% за ЕС.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!