В училищата в ЕС не се обръща достатъчно внимание на технологиите и предприемачеството

Публикувано на: 23.11.2012 | източник: Дневник
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

В училищата в Европейския съюз не се обръща достатъчно внимание на умения в областта на информационните технологии, предприемачеството и активната гражданска позиция, които Европейската комисия определя като универсални. Въпреки че според институцията те са от основно значение за подготовката на младите хора за съвременния пазар на труда, фокусът в училище остава върху езиковите, математическите и природонаучните умения.

Според доклад на Еврокомисията проблемът идва отчасти заради трудности в оценяването. Само в 11 европейски държави, сред които и България, има стандартизирани процедури, които оценяват уменията по заемане на гражданска позиция. С тях се цели да се развият критичното мислене и активното поведение както в училище, така и в обществото, отбелязват от Брюксел.

В нито една от всичките 31 държави, участващи в проучването (27-те държави членки, Хърватия, Исландия, Норвегия и Турция), няма установени процедури за проверка тестване на уменията в областта на информационните технологии и предприемачеството.

Еврокомисията отбелязва, че универсалните умения по принцип се усвояват като част от другите предмети в училище и в повечето държави обучението в тези е включено в националните учебни програми. Съществуват обаче и различия.

В девет държави обучението по предприемачество не е изрично застъпено в началния етап на основното образование, докато умения за работа с цифрови технологии се преподават в началните училища във всички държави, с изключение на Хърватия.

Според доклада е изненадващ фактът, че все още не е обичайна практика компютърните умения да се преподават като част от обучението по наука, математика или езици. За интегриране на обучението по информационни технологии, предприемачество или гражданско поведение в основните предмети може да е необходимо училищата да променят методите на преподаване, както и да бъдат установени общоприети учебни резултати и подходящи методи на оценяване, отбелязва още комисията.

Днес Еврокомисията трябва да представи стратегия за преосмисляне на образованието, очертаваща мерките, които всяка държава членка трябва да предприеме, за да гарантира, че в рамките на образователните системи и системите за обучение се предлагат уменията, необходими на модерно работно място.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!