Великобритания е застрашена от "изтичане на мозъци" заради безработицата

Публикувано на: 23.11.2012 | източник: Дневник
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Изморени от постоянните имейли с откази, все повече висшисти стягат багажа си и напускат Великобритания, за да търсят възможности за работа в чужбина, създавайки реална опасност от "изтичане на мозъци", пише "Ройтерс".

Повече от един на всеки трима завършили наскоро университет са безработни и много от тях заминават в търсене на по-добри перспективи и заплащане в бързо растящите икономики в Азия, Австралия и Нова Зеландия. 

Джейми, на 26 години, завършва университета в Манчестър през 2008 г. и заминава за Хонг Конг преди две години, за да работи за малък инвестиционен фонд. "Тук съм от две години и се влюбих в мястото. Времето, начинът на живот и работата вървят добре", разказва той.

Неговата приятелка също се премества в Хонконг и успява да намери много по-добре платена работа като преподавател, отколкото на Острова. "В момента не виждам никакъв мотив да се върна във Великобритания", допълва Джейми.

Броят на младежите от Обединеното кралство и Европейския съюз като цяло, които след дипломирането си в британски университети, намират работа отвъд океана, се е увеличил с 25% след започването на икономическата криза през 2008 г., според Статистическата агенция за висшето образование (HESA).

Само при британските студенти скокът е от 27% между 2008 г. и 2011 г. Данните показват също, че повече студенти от ЕС се връщат на континента след като завършват образованието си, докато преди много от тях са предпочитали да останат на Острова.

Оксфорд и Кеймбридж начело на класацията

Броят на завършилите в Оксфорд и Кеймбридж, които напускат Великобритания, се увеличава дори по-бързо, скачайки с 43% за четири години.

Гордън Честърман, директор на кариерния център в Кеймбриджкия университет, коментира, че е забелязал значително увеличение на студентите, които искат да заминат за чужбина, но по думите му те все пак са окуражавани да си оставят и други опции. Освен това все повече студенти започват езикови курсове, което вероятно е знак, че искат да заминат за чужбина, допълва той.

За Азия са искали да заминат с 51% повече студенти за посочения период. При Австралия и Нова Зеландия, които дълго време бях любими на британците заради лесното получаване на работна виза, скокът е от 49%.

Липса на умения

Увеличаването на броя на британските професионалисти в чужбина в последно време започва да тревожи министерството на вътрешните работи на Великобритания, защото може да доведе до липсата на определени умения в страната.

Мнозинството напускащи Великобритания са го направили, за да започнат или да търсят нова работа, като 89% от емигрантите между 2008 г. и 2010 г. са в работоспособна възраст. Миналата година 72% от емигрантите от Обединеното кралство са заминали по причини, свързани с работата, според доклад на министерството.

Гледайки младите завършили образование в Лондон и пазара на труда, според Изабел Кондор, преместването в чужбина ще стане абсолютна необходимост. Тя е на 26 години и е магистър по политическа икономия.

Завършила е в Лондон и е работила на две места преди да реши да се премести в Уганда, където сега е консултант по развитието. От нейните около 100 състуденти едва петима или шестима са намерили работа във Великобритания, а самата тя е много доволна от преместването си.

Projects Abroad, компания, която предлага различни работни места отвъд океана, също усеща ефекта от това увеличение на завършилите заминали в чужбина. Традиционно ориентирана към благотворителните дейности, компанията отчита увеличение от 30% на доброволните стажове, в сравнение със 7% през миналите пет години.

Тори Пийл, на 26 години, завършил в Лийдс през 2009 г., има намерение да замине за Белгия за няколко месеца на стаж в Европейската комисия. По думите му възможностите за намиране на работа там са по-добри отколкото на Острова. "Омръзна ми да подавам молби за кандидатстване за работа и да получавам отказ след отказ или абсолютно никакъв отговор", споделя той.

Проучване на Warwick University показа, че един на всеки 10 наскоро дипломирали се на Острова са били безработни за значителен период от време. Според него 40% от тях работят за ниско заплащане на място, където не се изисква университетска диплома.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!