Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Антверпен

Публикувано на: 23.11.2012 | източник: Дневник
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

В този материал Константин Караиванов ни разказва за Университета в Антверпен в Белгия, където учи магистратура по специалност "Бизнес администрация" на английски език.

Приеха ме на база бакалавърска степен по "Стопанско управление", която завърших в България, плюс тест за владеене на езика (TOEFL). Обучението е на високо ниво, изисква се доста активна работа през целия семестър, а не само на изпити. Типична е извънкласната работа в екипи по няколко души. Като недостатък отбелязвам липсата на семинарни упражнения, поне по моята специалност.

Трудностите през първата година

Намирането на квартира е нелека задача, особено ако не говорите холандски или нямате кой да ви помогне.

Съществуват специализирани сайтове за студентско настаняване, където влизате с име и парола, предоставени от унивеситета. Общежитията са с ограничен капацитет и те най-често се дават на студентите по "Еразъм".

Добре е да научите някои основни холандски думи, за да се ориентирате по-лесно на публични места. Добрата новина е, че почти всички белгийци говорят доста приличен английски.

Застраховки и транспорт

Здравните услуги са доста скъпи, така че осигуряването е задължително. С европейска здравна карта плюс студентската си карта отивате и се регистрирате в някое от многото здравноосигурителни дружества (ще получите информация за тях по време на дните за ориентация).

По този начин не плащате никакви такси, а извличате полза, като ви възстановяват суми (понякога до 70-80%), когато ходите на лекар или купувате лекарства. Цената на преглед при общопрактикуващ лекар е между 20 и 25 евро, като цялата сума се плаща на място, а след това здравният осигурител ви възстановява процент по сметка.

Работата

До края на 2013 г., докато работните ограничения за българи са все още в сила за Белгия и някои други държави от ЕС, е нужно разрешително за работа. По принцип, ако сте решили, не е проблем да си го извадите, но има доста бюрокрация и ходене насам-натам по институции и ще чакате над месец.

С този документ имате право да работите 20 часа седмично без значение каква професия и на пълно работно време през ваканциите и национални празници. Можете да потърсите работа и в университета, но за повечето от тях се изисква поне разговорен холандски.

Kариерни центрове

Няколко дни преди да започне учебната година, имаше дни на ориентация, организирани от университета. Раздават се доста материали и има лекции, където обясняват всичко необходимо за обучението и живота в града. Ориентацията е доста интензивна, но с времето се научава всичко необходимо.

Библиотека на университета, литература

Библиотеката е доста голяма и въпреки че преподаването в университета е основно на фламандски (холандски) език, има безброй литература и на английски, немски и други езици.

Таксата за обучение е относително ниска, сравнена с други западни университети, но това се компенсира от високата цена на учебниците, част от които трябва да се купят поради това, че в библиотеката са вече заети или са стари издания.

Спорт

Възможности за спорт има много. Ако си закупите т.нар. спортен стикер в началото на учебната година, срещу символична сума можете да вземете участие в редица спортове.

По-икономичен живот в града

Като цяло храненето навън е скъпо. В студентските столове за сносен обяд се плаща между 5 и 8 евро. Ако имате време, най-евтино си остава готвенето у дома. Доста хранителни стоки са с близки до българските цени, ако не се целите в най-известните марки.

Дрехи има за всеки джоб на централната търговска улица. Мебели и обзавеждане се намират евтино в магазините за рециклиране, освен това има фейсбук групи, където някои хора дори подаряват вещи или искат символични суми.

Препоръчвам да си купите велосипед втора употреба - намират се евтино и придвижването става доста бързо по опасания с удобни велоалеи град.

Свободното време

Ако сте в градския кампус, който е в самия център на града, имате на разположение безброй студентски заведения и барове, кина, театри, освен това в града постоянно има различни събития и фестивали.

Професионални перспективи

Възможности за работа има в публичния и частния сектор, кариерно развитие, различните функционални области на бизнеса (финанси, счетоводство, организация и международна търговия). Има перспективи при консултантските услуги, одит, банково дело и застраховане.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!