Гимназии зад граница

Публикувано на: 03.12.2012 | източник: Монитор | автор: Мила Мишева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Британските школа с двойно по-ниски такси
Българчетата държат четири изпита за прием в средно училище

На двойно по-ниски цени ще учат българчетата в британските гимназии от догодина. Заради големия наплив от кандидати за средните училища на Острова британското правителство въвежда по по-изгодни финансови условия за качествено образование за чужденци от Европейския съюз. Това съобщи ръководителят на проекта „Световно образование" Ирина Христова. Благодарение на отпуснати от британската държава средства

тарифите в гимназиите падат от 26 000 на 13 000 паунда

Правителството поема таксата за обучение и така на практика българските родители, които пратят децата си в Англия, ще плащат само такса за храна и настаняване. Liverpool College е и първото частно английско училище, което ще предложи обучение на половин цена за български ученици. По време на образователното изложение този уикенд родители и ученици се запознаваха с условията за прием в гимназията.

„Все повече заможни българи инвестират в качественото средно образование", коментира Ирина Христова. Тя отчете, че в някои британски училища вече имало над 12 български ученици. Англия и Швейцария са топдестинациите за гимназия зад граница у нас. Цената за средно образования е най-висока в Швейцария, където семействата плащат по около 45 000 евро годишно. Въпреки че в Швейцария средното образование е по-скъпо от това в Англия, не липсва интерес и към тамошните елитни школа.

"Почти няма елитно швейцарско училище, в което да не учи поне по 1 българче", каза Ирина Христова. В момента за една година във Великобритания пък се плаща средно между 25 000 и 30 000 британски лири. Тарифите в Германия са от 30 000 до 35 000 евро.

Най-евтино излиза в Испания

където таксите са близо 20 000 евро. За да бъде приет в престижна западна гимназия българският ученик трябва да мине четири изпита

Кандидатгимназистката кампания включва тест по математика, английски и още 1 предмет по избор, а най-накрая се провежда и интервю.

Изисква се и академична справка за последните 4 години

на обучението на ученика в България. Най-голям шанс да бъдат приети имат учениците с общ успех над 5,00. Основно препятствие за прием обаче е владеенето на английски език. Цялата процедура по кандидатстване и одобрение трае около две седмици. Кандидатите решават тестовете в рамките на един ден, като всеки от изпитите трае около 75 минути. Основен проблем на българчетата, кандидатстващи в чужбина, както за средно така и за висше образование, продължава да бъде ниското ниво на владеене на езика. Според данни от доклад на ЕК за образованието, българчетата над 15-годишна възраст, заедно с румънските си връстници, са на едно от последните места по владеене на чужди езици. Около 20% от тийнейджърите на тази възраст нямат достатъчно добри основни умения по чужд език, като в пет държави този процент е над 25%. България и Румъния заедно с Малта, Австрия и Люксембург, са в дъното на класацията в това отношение.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!