Безплатно висше в Скандинавия

Публикувано на: 03.12.2012 | източник: Монитор
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Високият стандарт на живот привлича студенти от цял свят
По време на следването младежите могат да се трудят

Швеция, Дания, Норвегия и Финландия винаги са били привлекателни с отличната си държавна организация и висок стандарт на живот. Университетите в четирите скандинавски държави са безплатни за българи, както и за останалите граждани на Евросъюза. Този факт кара стотици българи всяка година да запишат следване в някое от реномираните висши училища в Северна Европа.

В шведските университети всички студенти трябва да са в състояние да плащат разходите си за личен живот, за литература, застраховка, таксата за членство в студентски съюз и т.н. Едно от условията за получаване на разрешение за обучение от шведския Имиграционен съвет (Migrationsverket) е да се подпишат документи, че разполагате с 7300 шведски крони на месец или около 775 евро за издръжка.

Средните месечни разходи за живот в Дания варират между 600 и 800 евро. Тъй като повечето датчани говорят английски, студентите там казват, че е лесно да се живее в Дания, въпреки че не всеки говорите датски език. Приблизително 80% от населението говори английски и много от него говорят френски, немски или испански език.

По-голямата част от норвежки институции за висше образование, са собственост на държавата и повече от деветдесет процента от студентите в Норвегия посещават държавните институции. За да се живее нормално в Норвегия и да имате възможност пълноценно да се отдадете на вашето обучение, Вие трябва да разполагате средно с около 8000 NOK месечно или 600-700€.

В държавните университети на Финландия се изисква от студентите да заплащат годишна членска вноска от 42 до 82 евро, за покриване на техните дейности. Членството е задължително за всички студенти, обучаващи се по бакалавърски или магистърски програми. Общите месечни разходи излизат около 700€, включващи настаняване, храна, учебници и учебни материали и дневни разходи.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!