„Еразъм” за 5 млн. студенти

Публикувано на: 03.12.2012 | източник: Монитор
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Улесняват условията за теглене на кредити за следване

Над 5 млн. младежи от Европа ще бъдат обхванати от програмата за студентска мобилност „Еразъм". Това реши Комисията по култура и образование на Европейския парламент, която тази седмица прие новата програма за образование.

18 млрд. евро ще бъдат похарчени по програмата

за студентска мобилност за периода за периода 2014-2020 г.

До 18 хил. евро заеми за двугодишно обучение ще одобрила парламентарната комисия. За едногодишно следване таванът за кредит пък е 12 хил евро.

Очаква се да се предложат и

улеснени условия за отпускане на заеми

за обучение в чужбина в магистърски програми, гарантирани от ЕС.

Така студентите, които искат да продължат обучението си в магистърска степен в друга държава от ЕС, ще могат да кандидатстват за гаранция по заем, който ще бъде финансиран с нов инструмент от програмата YES Europe. Членовете на ЕП също така посочват, че този нов инструмент няма да замени, а по-скоро ще допълни други стипендии или схеми на финансиране на местно, национално или европейско ниво. За всички тези кредити се очаква да има специални условия, които да са благоприятни за студентите като по-ниски лихвени проценти, гратисни периоди за погасяване (минимум 12 месеца след дипломирането) или премахване на изискването за допълнителни гаранции от родителите.

Междувременно условията за теглене на студентски кредит у нас се затягат. Както „Монитор" писа, студентите, които не ходят на лекции и имат отложени изпити, няма да могат да взимат студентски кредити. Това гласят предложения за поправки в Закона за студентско кредитиране. По-строги ще са и проверките относно задълженията на студентите към други банки. Така например ако младежът има борчове, които не е обслужвал повече от три месеца, няма да има право да получи евтин студентски кредит.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!