Нова класация ще оценява 500 световни университета

Публикувано на: 18.12.2012 | източник: Дневник
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Общо 500 учебни заведения от Европа и целия свят се очаква да участват в новата международна класация на университетите, провеждана по инициатива на Европейската комисия, предаде пресслужбата на институцията.

За разлика от съществуващите класации, новата система, наречена "Ю-Мултиранг" (U-Multirank), ще подрежда университетите според по-широк кръг от критерии, като дава по-реалистична и полезна представа за услугите, които предлагат различните учебни заведения.

С новата "многоспектърна" класация университетите ще бъдат оценявани в пет отделни категории - репутация в областта на изследователската дейност, качество на преподаване и учене, международна насоченост, успех в областта на трансфера на знания (например партньорства с бизнеса и новосъздадени компании) и участие в регионални инициативи.

Университетите са поканени да се запишат за участие в новата класация през първата половина на 2013 г., като първите резултати трябва да са готови в началото на 2014 г. "Ю-Мултиранг" ще бъде официално открита на голяма конференция на 30 и 31 януари в Дъблин по време на ирландското председателство на Европейския съюз.

Полученото чрез "Ю-Мултиранг" крайно подреждане ще се основава на обективни критерии и данни. Целта на Брюксел е да привлече широк кръг от университети за участие в първата фаза, като други биха могли да се присъединят на по-късен етап. Освен това всеки ползвател ще може да избира и определя своите собствени приоритети, така че получената класация да отговаря на неговите потребности.

Инициативата ще се ръководи от Центъра за висше образование в Германия и Центъра за изучаване на политиката в областта на висшето образование в Холандия. Те ще работят заедно с партньори, включително Центъра за научни и технологични изследвания към Университета в Лайден, научното издателство Elsevier, фондация Bertelsmann и софтуерната фирма Folge 3.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!