Българи напират за висше на Острова

Публикувано на: 14.02.2013 | източник: Монитор | автор: Анна Ефтимова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Въпреки скандалите с разрешителните за работа, българи напират за висше на Острова.
Британски университети се извиняват със стипендии.

Българските младежи напират за висше на Острова. С близо 14 на сто са се увеличили нашенците, подали документи в британски ВУЗ-ове за учебната 2013/2014 г, сочат данни на централизираната система за прием във Великобритания UCAS, изнесени преди началото на проекта „Световно образование". До момента 2435 родни гимназисти са подали документи, докато миналата година те са били 2144. Сега българските студенти, които учат на Острова, са 4600. Страната ни е в топ 10 на държавите от ЕС по брой студенти във Великобритания. И докато български младежи все по-често избират са продължат образованието си в Англия, в северната ни съседка интересът към британските ВУЗ-ове намалява. За новата учебна година

румънските кандидати са с 4,4% по-малко

спрямо 2011/2012г. Основната причина за отлива според експертите е, че румънските младежи са се насочили към университети в Дания и Швеция, където образованието е безплатно.

„Нито един университет не е променил политиката си на прием към нашите кандидат-студенти след полемиката за емигрантския въпрос", заяви образователният експерт Светлан Данев. Някои британски университети дори ще раздават стипендии на български и румънски студенти в знак на извинение заради разразилата се антиемигрантска кампания.

„Университетът Салфорд обяви специална стипендия от

1500 лири за българи и румънци

С парите те ще могат да покрият разходите си за настаняване и храна", обясни още Данев. Учебното заведение е водещо в областта на научните изследвания, инженерните науки и цифровите технологии. Стипендия от 2000 лири ще има и за всички бакалаври с отличен успех. За магистрите отличници по бизнесадминистрация сумата е двойна - 4000 лири. Единственият проблем, който могат да срещнат български кандидат-висшисти, избрали учебно заведение в Англия, е, че трябва да си направят

частна здравна застраховка

"Причината е, че все още не се е провел конкурс за фирма изпълнител, която да издава тези здравни карти", обясни Данев. Образованието в Уелс и Шотландия е безплатно за граждани на ЕС, което може да доведе до ограничаване на достъпа на българи и румънци, закъснели с подаването на документите, предупреждават експерти. Все повече български кандидат-висшисти избират да следват в Дания и Швеция, където образованието е безплатно. През последните 2 г. се увеличават българите, които искат да учат магистратура зад граница.

„Най-търсените специалности за образование в чужбина са бизнесадминистрация, компютърни науки, право и международни отношения", обобщи координаторът на изложението „Световно образование" Ирина Кънева.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!