Плащат ни да учим в Англия

Публикувано на: 14.02.2013 | източник: Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

120 стигат за семестър в САЩ, приемат на Острова за 15 минути
Санфорд вади по 1500 лири за всеки студент от България и Румъния

Сроковете за кандидатстване в британските университети изтекоха на 15 януари, но варианти за прием все още има. Четири вуза от Острова ще дадат втори шанс на български кандидати в петък и събота. Тогава в "Шератон" се провежда образователно изложение, на което ще присъстват 40 елитни западни университета. Някои от тях водят лично отговорниците си по приема, за да препитват кандидат-студенти у нас.

 15 минути - и си студент на Острова. Това ще стане възможно благодарение на приема "на място", обявен от английските университети през уикенда. Тогава отговорници по приема ще прегледат на място документите на бг кандидатите и ще проведат кратки интервюта с тях. Ако ви харесат - ще получите условен прием, който ще бъде потвърден, когато вземете дипломата си.
От офертата ще могат да се възползват кандидат-студенти за бакалавърска степен в отделни специалности, където все още има места. Джакпота с нея обаче ще ударят кандидат-магистрите. Приемът на място ще им спести между 4 и 5 месеца чакане
да бъдат разгледани документите им, ако бяха кандидатствали по каналния ред, разказа Ирина Христова от консултантска фирма "Интеграл". Най-често младежите, които искат да карат магистратура навън, се бавят заради сравняване на академичните планове, по които са обучавани в бакалавърска степен, и предпочитаните от тях магистратури. Цената на един магистърски курс в Англия тръгва от 4000 лири и може да стигне до 30 000 за бизнес и мениджмънт, разказа Христова. На много места обаче се дават и стипендии за отличниците, така че сумата може да намалее.
Сред обявените възможности за стипендии и помощи на студенти не липсват и куриози. В разгара на кампанията срещу българските и румънски работници университетът в Санфорд е решил да демонстрира, че прави разлика между студенти и гастарбайтери. Той плаща по 1500 лири на всеки българин или румънец, който се запише в бакалавърска степен там. Парите се за първоначално настаняване и покриване на разходите за храна. Освен това вузът дава и по 2000 лири стипендия за магистри с отличен успех. В магистратурите по бизнесадминистрация стипендията е двойна - 4000 лири.
Христова обаче подчерта, че българите, които ще станат студенти навън тази година, ще срещнат и някои допълнителни проблеми. Един от тях е невъзможността да си извадят европейска здравна карта заради бавещите се търгове за фирма, която да я изработи. Това означава, че нашенците ще трябва да се бръкнат за частна медицинска застраховка, която да покрие разходите им, ако се разболеят. Бавят се и процесите за получаване на т.нар. жълта карта на Острова, с която можеш да започнеш работа. Допреди олимпиадата този период е бил 3-4 месеца, а сега е 9. Това на практика означава, че един бъдещ първокурсник не бива да разчита да подпомогне издръжката си с някаква, макар и почасова работа, тъй като цялата му първа година ще отиде за обработка на документите. Положителното е, че за студентската такса може да бъде изтеглен кредит.
Истински бум на интереса от известно време има и към университетите в Холандия, затова този път идват цели 12. Те обаче отсега са предупредили, че който иска да учи право или международни отношения в страната на лалетата,
трябва да кандидатства много рано и да се подсигури с резервен вариант. Причината е, че университетите там не класират по успех, длъжни са да запишат всеки, който отговаря на условията им. Затова някои от вузовете са приели варианта да разиграват на томбола всички кандидати, които отговарят на техните изисквания. Така дори и пълен отличник може да се окаже аут от класацията. Холандските вузове канят през април българите да отидат и да разгледат на място университетите и кампусите в т.нар. "Дни на отворените врати". Някои от тях дори покриват разноските по престоя, така че човек трябва да си осигури само самолетния билет.
За първи път идват и френски университети на изложението, сред които и най-добрият инженерен ВУЗ. Ще бъде и бизнес училището към университета във Версай, прочуто с това, че има подписани споразумения с ВУЗ-ове в десетки страни, сред които САЩ, Бразилия, Австралия, Германия, и дори България. Това дава на студентите му предимството, че за такса от под 250 евро могат да отидат да учат в САЩ например на базата на този договор. Много от френските университети обаче имат една особеност - не приемат българската диплома за средно образование като достатъчно условие за прием, защото не признават матурите ни. Затова те искат от студента да бъде приет в български университет и едва тогава го записват. В първи курс във френските университети може да кандидатствате за финансова помощ на базата на доходите на семейството, каза още Христова.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!