Да учиш назаем на Острова

Публикувано на: 29.04.2013 | източник: Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

В последните години има истински бум на българи, заминаващи да следват в университетите на Великобритания. При това повечето от тях далеч не са деца на богати хора, както може да се предположи.

Ако искате да учите със заем на Острова, сега е моментът да го направите. Вече са излезли новите формуляри, с които се кандидатства, а срокът за подаване на документите е до 31 май. Ако не успеете да се справите в този срок, нищо чудно да ви се наложи след това да платите на университета депозит. Причината е, че институцията, която обработва исканията за кредит и превежда сумите директно на университета, има нужда от технологично време, за да извърши процедурата, разказва Ирина Христова от "Интеграл". Депозитът ще остане в университета, докато парите за кредита ви бъдат окончателно преведени на висшето училище.

Кандидатстването в британски университет започва още около началото на последната учебна година на абитуриентите, разказва Благовеста Евтимова, консултант от "Дарби". То е централизирано и се извършва чрез електронна система, наречена UCAS. Нейната задача е да гарантира обработването на документите от университетите навреме. Крайният срок за повечето британски висши училища е 15 януари. По-рано обаче се подават документи за престижните Оксфорд и Кеймбридж, както и за специалностите медицина и стоматология, за които срокът е 15 октомври - година преди началото на следването. Ако се забавите след средата на януари обаче, все още имате шансове да се класирате за британски университет. Закъснелите документи се разглеждат въпреки забавянето. Ако имате добри резултати, с малко късмет може да получите място в университет. Разбира се, малко вероятно е да успеете да влезете в най-конкурентните специалности, разказва Евтимова. Кампанията на UCAS продължава до 30 юни, а след това по процедура, наречена clearing, се разпределят остатъчни места в различните висши училища.

След като ви приемат и потвърдят мястото ви, идва време да се кандидатства за кредит - ако, разбира се, възнамерявате да учите със заем. По този начин на Острова следват около 80 на сто от българите разказва Ирина Христова от "Интеграл". Парите се отпускат от централизирана институция - не е необходимо да "обхождате" банки и да ги обсаждате с молби за заеми. Сумата, която може да изтеглите, е до максималния размер на таксата. Таванът за държавно субсидираните университети е 9000 лири, а за частните - 6000, разказва Христова. Младежите обаче могат и да не кандидатстват за пълната сума - ако не ви достигат 2000 или 3000 лири, подайте документи само за тях. Може и да пропуснете първата година, а да вземете заем през някоя от следващите. Много от студентите успяват да се класират и за стипендии, които някои от университетите отпускат за академичен успех или заради ниски доходи. Ако спечелите такава стипендия, тя може да ви спести част от разходите за таксата. Самата студентска такса варира от 6000 до 9000 лири в зависимост от университета. Въпреки това неотдавнашно драстично увеличение броят на българите, които подават документи за британски университети, дори расте.

Тази година висшите училища на Острова направиха и едно нововъведение - депозит за хората, които са закъснели да подадат навреме документите си за заем. Предстои университетите да оповестят до коя дата младежите могат да започнат, без да заплащат нищо разказва Ирина Христова. След тази дата трябва да депозирате сума, равна на 10 на сто от таксата. Ако тя е 9000 лири, това означава да внесете 900. Те ще ви бъдат върнати, когато кредитът постъпи в сметките на висшето училище.

Откакто страната ни е член на Европейския съюз, Островът отпуска студентски кредити за всички българи, приети във висши училища там. Парите се превеждат директно на университетите и покриват таксата за следване. У нас има няколко консултантски компании, които помагат на младежите не само с процедурите по кандидатстване, а и с попълването на формулярите за заем, които са над 30 страници. Сред тях са "Интеграл" и "Дарби". Първата фирма обработва безплатно документите на онези, които са кандидатствали в университет, ползвайки нейните услуги, а на останалите взема символични такси. Срещу много ниски суми го прави и "Дарби". 

Заемите за следване се връщат след завършването, но не веднага. За разлика от България, където кредитът става дължим буквално след дипломирането, британците изчакват да започнете да получавате прилична заплата, при която изплащането няма да ви тежи. Тя варира в зависимост от страната, в която изберете да се реализирате. Ако започнете работа на Острова, ще връщате пари едва когато годишният ви доход стане 21 000 лири. Ако се върнете у нас, дължите парите, когато заплатата ви за година стигне 6000 паунда. Дори и тогава обаче сумата, която трябва да внасяте, ще варира според дохода ви. Вноската е 9 на сто от разликата между реалната ви заплата и базовата сума от шест хиляди, поясняват от "Интеграл". Тоест - ако получавате заплата, равна на 7000 лири, дължите 9% от 1000 паунда, или 90 паунда за година.

В Шотландия, където таксите запазват ниските си нива и през тази година, финансирането на следването става през организацията SAAS. Там обаче има бонус - ако студентите завършат обучението си в срок и с добър успех, няма да връщат отпуснатите суми, разказват от "Дарби". Кандидатстването за субсидия се осъществява по електронен път и става година за година. Подаването на документи е до края на юни, за да може студентът да получи отговор до началото на учебната година. И тук, както и в Англия, финансирането е само за стойността на учебните такси и не покрива средствата за издръжка.

 

Стани приятел на “Къде да уча?” във facebook и препоръчай на своите приятели

 


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!