Висшето образование във Франция

Публикувано на: 16.07.2013 | източник: Академика
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Системата за висше образование във Франция е необичайна и сложна в сравнение с останалия свят. Висшето образование е представено от три основни вида институции: лицеи, университети и т. нар. Grandes ?coles. Студентите избират в кое да постъпят според индивидуалните си възможности и предпочитания.

Лицеите са част от висшето образование, като те всъщност не предоставят такова, но са място за подготовка на учениците за постъпване във висше учебно заведение. Те могат да бъдат определени като един вид преходна институция.
В почти всички държави в света на върха на образователната система стоят институциите, предоставящи най-добрите центрове за върхови постижения, които са университетите. Това обаче не е така във Франция.
Във Франция има близо сто университети, повечето от които са в състояние да запазят позициите си по отношение на преподаването и изследователската дейност относно университетите в други части на Европа, но на върха на образователната система в страната стоят т. нар. Grandes Ecoles. Това са относително малки и високо селективни образователни институции, които осигуряват висшето образование на голяма част от бъдещия елит на нацията – висши държавни служители, лидери на индустрията, военни, политици, инженери, физици и др. Френската система за висше образование може да бъде определена като елитарна. Тя предвижда равенство между половете и еднакви възможности за всички, като постиженията са според личните способности и умения.
Grandes Ecoles са много организирани финансово. Имат малки учебни групи и квалифицирани преподаватели. В лицеите има класове за подготовка на учениците за техните конкурентни изпити за влизане.
Независимо от това, че имат ограничения по отношение на финансирането, френските университети също предлагат отлично образование на световно ниво и привличат много местни и чуждестранни студенти.
Френските университети са отворени за всички които успешно са завършили средното си образование. За да стане някой студент в даден университет, трябва да издържи кандидатстудентски изпити според специалността и висшето учебно заведение, към което се е насочил. Въпреки това някои видове специалността са по-лесно достъпни за желаещи и изискванията са малко по-малки. Това са обикновено такива, за които кандидатите обичайно са малко или се изискват специални заложби, които не са притежавани от голям брой хора.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!