Учим в чужбина с БГ кредит

Публикувано на: 14.01.2014 | източник: Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Изкарали сте бакалавърската си степен и искате нещо по-различно - например магистратура навън. Таксите в чуждите университети обаче далеч не ви стимулират да вземете такова решение. Новата програма "Еразъм+", която стартира от тази година, позволява да сбъднете мечтата си на кредит.

 Магистърска степен в чужбина скоро ще може да се учи и със заем от наша банка. Това предвижда програмата "Еразъм+", която увеличава парите за студентски обмен и разширява обхвата на хората, които могат да пътуват в чужбина с цел обучение. Както и на стаж. Европейската комисия (ЕК) въвежда нов механизъм за гарантиране на този тип студентски заеми, който не зависи от държавния бюджет. Парите, които студентите теглят, за да учат навън, ще бъдат гарантирани директно от Европейския инвестиционен фонд, разказа Иван Модев, шеф на Центъра за развитие на човешките ресурси. Такива кредити ще могат да се теглят обаче само за втора или следваща образователна степен - иначе казано, учещите за бакалаври няма да могат да се възползват от тях. Тази част от програма "Еразъм+" ще заработи едва през 2015 г., тъй като е нужно време да се напаснат изискванията, свързани с кредитирането. Заемите ще могат да покриват както таксата за обучение, така и издръжката.

Новост е също, че за първи път от програмата ще могат да се възползват и вече завършили студенти до една година след дипломирането си. Така те могат да изкарат с тези пари втора магистратура.

За "Еразъм" вече ще се кандидатства по нов начин, разказа още Модев. Ще бъдат премахнати досегашните квоти, които получаваше всеки университет за своите студенти, с цел да се засили конкуренцията. Вместо това вузовете ще трябва да изградят свои вътрешни изисквания, по които да правят предварително пресяване на кандидатите - например успех, владеене на чужд език, но и други критерии, които всеки университет може да въведе по свое усмотрение. След това студентите ще се състезават на общо основание за получаване на пари по програмата. Ще има и много повече средства, отпускани за студентски практики. Като цяло дейностите по "Еразъм+" са обединени в три т. нар. стълбове, като първият от тях е свързан с образователната мобилност на гражданите. Това означава, че освен студентите, по "Еразъм" вече ще могат да пътуват и хора, които работят като обучители в различни организации, да изкарат курсове и придобия опит навън. По програмата ще има възможност да пътуват и ученици, както и младежи, които се занимават с доброволческа дейност.

Вторият стълб е свързан с иновациите, които позволяват на бизнеса и образованието да работят съвместно, а третият е обвързан с модернизирането на образователните системи. През 2014 г. повече от 19 млн. евро ще бъдат насочени към дейности, повишаващи качеството на образованието у нас, както и квалификацията на БГ педагозите и университетските преподаватели.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!