Български и румънски студенти на Острова се страхуват от изключване заради замразените заеми

Публикувано на: 21.01.2014 | източник: Дневник
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Български и румънски студенти в британски университети се страхуват, че ще загубят местата си заради замразяване на някои заеми като част от разследването на Компанията за студентски заеми (SLC) за незаконно получени помощи, разказва "Индипендънт".

 Засегнатите са били уведомени от университетите си или от "Студентско финансиране" (SFE), че вече не могат да кандидатстват за заеми или финансиране за издръжка и не могат да плащат таксите си. На някои дори е поискано да започнат да изплащат парите, защото се смята, че са прекъснали обучението си.

"Това е абсурдно", казва Райна Петрова, студентка втора година по международни отношения в лондонския университет "Метрополитън", която миналата седмица разбрала, че вече не може да кандидатства за финансиране, след като не е получила обичайния си заем за дневни разходи. Тя се страхува, че ще изгуби мястото си, ако не успее да плати следващата част от семестриалната си такса. От университета отказват коментар.

Миналата година част от заемите за студенти от България и Румъния бяха замразени заради разследване за подозрително високия ръст на записалите се да учат в британски висши учебни заведения младежи от двете страни. Изискването е да са живели три години в страната, за да имат право на кредит за издръжка.

Всеки студент ще трябва да представи допълнителни доказателства, че наистина е живял в страната. От него ще се изискват документи, удостоверяващи, че е самоиздържащ се, че е плащал такса смет и сметки за битови нужди, извлечения от банковите му сметки.

"Действията на властите се основават само на нашата националност", коментира студент втора година по българско-турска криминология от Университета на Западна Англия, пожелал анонимност. "Ние не искаме помощи, а просто взимаме назаем", допълва той. Неговите плащания са били замразени без предварително известие, въпреки че е предоставил информация на SFE, когато за пръв път кандидатствал за заемите.

Той възнамерява да намери работа на Острова, след като завърши: "Наистина съм благодарен на Великобритания, че ми дава възможности, които не съм имал в България, и наистина искам да върна услугата. Искам да дам принос за тази страна."

Директорът за маркетинг и комуникации в университета заявява: "Знаем само за един засегнат студент. Студентът е съветван за финансовата подкрепа, предоставяна от университета, като краткосрочни заеми, с които да му се помогне за разходите за живот."

"Цялата ситуация изглежда напълно безразсъдна", казва Цветомир Димитров, студент трета година в Университета в Нортамптън. Той се свързва със "Студентско финансиране", след като получава писмо от университета си, в което се казва, че ще трябва да започне изплащане на таксите. Заемите му са замразени и е помолен да предостави сметки, банкови извлечения и данъчна информация.

За щастие университетът проявява разбиране: "Решението е било взето от Компанията за студентски заеми/"Студентско финансиране" и е засегнало малък процент от студентите в Университета в Нортамптън. Екипът на университета за финансови съвети работи със студентите за предоставяне на доказателствата за пребиваване, за да се разреши въпросът и да бъде възстановено финансирането."

Румънският студент Даниел казва, че ситуацията е безсмислена. Той учи втора година финанси и бизнес икономика и е получил имейл от SFE с молба да изплати финансиране за издръжка в размер от 1118 паунда. "Правят живота на всеки румънец и българин ужасен", казва Даниел.

Той е разговарял със съветник в университета, защото се страхува, че може да бъде изключен, но са го уверили, че това не е вярно, противно на имейл от SFE, според който Даниел трябва да започне да изплаща заема си. По думите му според SFE той вече не учи и оттам приемат, че е прекъснал курса.

Компанията за студентски заеми твърди, че не е изтегляла никой студент от курсовете му. "SLC писа на всички български и румънски студенти, които получават подкрепа за издръжка, с молба за допълнителна информация, за да подкрепят твърденията си, че пребивават във Великобритания от три години. Плащанията са спрени, докато не бъде предоставена информацията. Когато студентите предоставят поисканата допълнителна информация, финансирането им ще бъде възстановено."


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!