Студенти в кьошето

Публикувано на: 23.01.2014 | източник: Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Х е студент на Острова и живее там повече от три години. Първо е поработил, след това решил да си опита късмета като студент. До миналата година е получавал без проблеми студентски кредит, за да плаща таксите си в университета.

Живее под наем и миналата година успява да получи без проблем заем от хазната за издръжката си. Според властите на Острова той се дава на всеки гражданин на ЕС, живял във Великобритания повече от три години. Миналата година никой не е поискал от Х да удостовери по някакъв начин, че е пребивавал толкова време в страната. Тази година той решава да повтори опита - кандидатства отново. Само че този път му искат и доказателства за престоя в Англия.

Х не пази документите за платени сметки или чекове от работодателите си за стари заплати. Никой не го е предупредил, че ще му искат такива. И неочаквано се оказва, че не само няма да получи новия си кредит, но и ще връща със задна дата парите, които е получил. Нещо повече - ще му бъде спрян и кредитът за университетски такси, на които като студент от ЕС има право. Всъщност вината на Х не са липсващите квитанции. Единствената му вина е, че е българин.

Защото властите на Острова искат парите си обратно единствено от българите и румънците. Както и да наречем тази клауза от решението им, тя си е дискриминационна. Можеш да си поляк и да не покажеш пукнат документ за тригодишен престой на Албиона, но никой няма да ти откаже заем. Да не говорим, че никъде в Европа не може да има решения, важащи с обратна дата - каквото е искането към нашите студенти да върнат обратно получените вече пари. В крайна сметка не те, а британските чиновници са виновни, че още миналата година не са направили проверка за престоя им на Острова.

Засега от тази мярка най-вероятно ще пострадат малко хора. Сред тях сигурно ще има и такива, които действително са прибягнали до байганьовски тарикатлъци и са пробвали да точат системата на принципа, че никой няма да ги провери. Други чисто и просто не са доразбрали усукания формуляр, докато са го попълвали. Но дори и само един българин да пострада невинно от цялата тази кампания, той е жертва на дискриминация и административен произвол.

А по-лошото е, че покрай цялата тази кампания върху студентите ни се стоварва незаслужено сянката на подозрението, че са дошли на Острова не за да учат, а да точат социалната му система през всички вратички, които са им достъпни. Най-лошото е, че на практика тези хора се оказват незащитени. Властите ни не реагираха, когато антибългарската реторика ни натика в кьошето на Европа и ни направи подозрителни по дефиниция. Не реагират и сега, когато има реални действия на британските чиновници, които могат да бъдат тълкувани като произвол спрямо българите. Всеки да се спасява сам. Неспасилият се най-вероятно няма да се върне тук, особено ако вече е усетил горчивия привкус на това родината ти да те смята за ничий. Впрочем и в коментарите под публикациите за спрените кредити в интернет се чете такъв нихилизъм спрямо сънародниците ни, че чак ти става страшно.

След като свои плюят своите и са категорично убедени, че всички сме лош материал, защо трябва да ни щадят британците? Защо да не ни измислят какви ли не бюрократични премеждия в кафкиански стил, докато въобще се откажем от каквито и да било права освен от правото да стоим в ъгъла? Най-тъжното е за младите хора, заминали там, които ще получат един подранил урок за това какво е да си ничий. Не е едно и също с това да си гражданин на света.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!