Затягат контрола за помощите на студентите

Публикувано на: 25.01.2014 | източник: Монитор
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Нови правила за кандидатстване в Англия
Затягат контрола за помощите на студентите
Българите ще декларират в специални формуляри престоя си

 Великобритания затяга контрола при раздаването на социалните помощи за студентите от чужбина. Това ще стане възможно чрез въвеждане на нови формуляри, които ще трябва да се попълват от всички кандидат-студенти, които са се устремили да учат висше на Острова. Идеята е в тези документи младежите изрично да декларират от колко време живеят в Англия. До момента такова изискване не е имало. Това съобщи пред „Монитор" ръководителката на проекта „Световно образование" Ирина Христова.

В момента право на социални помощи във Великобритания имат само студентите, които са

пребивавали там поне три години

Въпреки това обаче са засечени младежи, които се пробват да си уредят помощи без да могат да докажат колко време са живели в Англия, разказаха консултантите по проекта „Световно образование". Става дума най-вече за младежи, които първо са работили във Великобритания и чак след това са решили, че ще учат там. Така те реално няма как да докажат колко време са прекарали на Острова. Други студенти пък просто от невнимание и недостатъчно информация кандидатстват за помощи, без да са прекарали три години в Англия. Затова властите са решили да

следят изкъсо престоя на чуждите студенти

в страната им. Новите формуляри ще бъдат готови през май. Кандидат-студентите ще бъдат задължени да ги попълват независимо дали кандидатстват за заем за такса или издръжка. Социалните помощи във Великобритания са в размер до 700 паунда на месец.

На 14 и 15 февруари в програмата на изложението „Световно образование" е предвидена и специална лекция по темата за заемите и помощите във Великобритания.

След падането на ограниченията за труд в Европа студентите могат да работят на пълен работен ден през ваканциите, но не и през учебната година. Тогава те имат право на 20 часа труд. Заплащането на студент там варира от 5 до 7 паунда на час. Така ако си намерят работа, младежите могат да си докарат на седмица около 140 лири.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!