Колко е скъпо евтиното висше

Публикувано на: 05.02.2014 | източник: Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Тази година и последната провинция в Германия, която събираше студентски такси, се отказа от тях.

 Дания от година обучава студенти, които не й плащат нищо, но от януари добавя към това и 700 евро за всеки студент, който успява да съчетае следването с работа. Холандия от години поддържа стабилни такси, които коригира съвсем леко спрямо инфлацията. А Англия преди няколко години увеличи радикално таксите за държавните си университети, въпреки студентската буря, която се разрази тогава. И това не се отрази особено много на броя на кандидатите за тях.

Онова, което отличава всички тези държави от България, е фактът, че те знаят колко струва висшето образование в тях. А студентите, които плащат, знаят защо го правят. За разлика от тези страни, у нас цената на висшето образование е най-голямата тайна. Тя обикновено зависи от това кой прави изчисленията - финансов министър с неолиберален уклон и вегетариански вкусове спрямо бюджета, или социално ориентирани управляващи, готови да намалят студентските такси, още преди да са сметнали точно колко са те.

Нещо подобно се получава с новия законопроект, внесен от БСП, който предвижда студентите да плащат не повече от 30 на сто от издръжката, която им отпуска държавата. Както беше и преди 2008 година, когато правителството на ГЕРБ рязко намали издръжката на един студент и увеличи таксите на младежите. Предложението на червените депутати на практика блокира в зародиш потенциалните студентски бунтове срещу увеличаването на таксите, които вероятно биха били значително по-мощни от една университетска окупация - все едно дали говорим за оригиналната версия или за кавъра. Проблемът е, че никъде в текста не се казва как университетите ще бъдат компенсирани за загубата, която в най-големите от тях надхвърля 3-4 милиона годишно. Утешения, че това "може да стане със следващия бюджет", без да е записано никъде черно на бяло, всъщност са бомба със закъснител. Защото университетите изнемогват и сега. Дори в момента повечето от специалностите им струват в пъти по-скъпо от стотинките, които държавата им отпуска. При това напълно безпринципно - спортът според сегашната система на финансиране е тройно по-скъп от химията, танцовото и музикално изкуство поглъщат повече средства от физика и биология. При това в момент, когато държавата говори, че природните и технически науки са стратегически, приоритетни и прочее, защото те щели да ни издърпат от кризата.

Проблемът от години не е в студентските такси, а в сбърканата система на финансиране като цяло. Студентите не бива да понасят тежестите на кризата, с това всички са съгласни. Те трябва да знаят за какво плащат - за това обаче малцина се замислят. Не може една мярка, свързана с висшето образование и така нареченото ни бъдеще, да бъде единствено социална или популистка. Време е държавата да преосмисли начина, по който финансира университетите си, вместо да създава и решава проблеми на парче. Ако се вгледаме в рейтингите, в момента тя дава еднакви пари на университета отличник и на онзи, в който едва 10% от завършилите работят по специалността си. Плаща доста скъпо за продавачи и фризьори с дипломи, точно защото няма политика в тази посока. В действителност, ако слабите специалности не бъдат поощрявани, за най-добрите ще има достатъчно средства, така че въобще да не става дума за това студентите да заплащат някаква такса. Никой не смее да го направи, защото срещу това ще има много силна съпротива. Затова и на вузовете отличници се отпускат по два-три милиона, а последните в класирането кретат с години, раздавайки евтини дипломи на много, ама много евтини специалисти. Решението на този проблем няма да дойде със запушване на дупки в законите. Или с поредици от имитативни "кръгли маси", които отдалечават на светлинни години проблемите от тяхното разрешаване. А междувременно всяка паланка ще има университет, или поне колеж - стабилно недаващ нито качествено образование, нито научен принос. Но пък каква гордост за цялата махала - всички баби дават стаи под наем на студентите и икономиката тръгва напред.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!