Българи могат да кандидатстват за стипендиантско обучение в Русия

Публикувано на: 24.02.2014 | източник: Дневник
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Министерството на образованието и науката обяви конкурс за стипендии за обучение на български студенти в руски държавни висши училища през учебната 2014/2015 г.

 Стипендиите са по Програмата за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за периода 2012 - 2014 г.

Стипендия

Отпускат се:

- Една стипендия за пълен срок на обучение на студент за степените "бакалавър" или "специалист" - по руската образователна система (без специалностите от областта на медицината и изкуствата);

- Три стипендии за пълен срок на обучение на студенти за степен "магистър" след придобита степен "бакалавър" или "магистър" (без специалностите от областта на медицината и изкуствата);

- Две стипендии за частичен срок на обучение на студенти, изучаващи руски език, с продължителност един семестър;

- Три стипендии за участие на студенти в летен курс по руски език с продължителност до 30 дни.

Мястото на обучение (висше училище и град) се определя от Министерството на образованието и науката на Руската Федерация (МОНРФ). Учебната година започва на 1 септември.

За кандидатите за пълен срок на обучение, които не владеят руски език, се предоставя възможност за едногодишен подготвителен езиков курс и срокът на обучението се удължава с една година.

Одобрените кандидати не заплащат такса за обучение, имат право на месечна стипендия и на настаняване в общежитие в съответствие със законодателството на приемащата страна.

Те трябва да разполагат допълнително с не по-малко от 250 долара за покриване на първоначалните разходи за застраховка, регистрация и настаняване и да заплащат ежегодно до 250 долара за медицинска застраховка.

Пътните, визовите и паспортните разходи, както и разходите за застраховки и личен багаж са за сметка на кандидатите.

Изисквания и кандидатстване


Кандидатите трябва да са български граждани на възраст до 30 години. Препоръчително е да владеят руски език. Изисква се да притежават международен паспорт със срок на валидност не по-малък от 18 месеца от началната дата на обучението в Русия.

За кандидатстване трябва да се изпрати заявление за участие в конкурса в свободна форма до дирекция "Висше образование", автобиографична справка, мотивация, академична справка за успеха и формата на обучение и копия от необходимите документи и дипломи.

Документите се подготвят на български език и се подават в деловодството на МОН, бул. "Княз Дондуков" №2А.

На 24 март 2014 г. в МОН ще се проведе събеседване с всички кандидати.

Краен срок: 18 март 2014 г.

Допълнителна информация

Пълният текст на обявата можете да намерите на интернет страницата на МОН. Телефоните за справки са 9217 530, 9217 784 и 9217 543.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!