Европа пусна свой рейтинг на вузове

Публикувано на: 13.05.2014 | източник: Труд
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Еврокомисията представи своя университетска класация, за която твърди, че ще е от много по-полезна за бъдещи студенти от съществуващите досега класации.

 С 2 млн. евро финансиране е създаден сайтът U-Multirank, в който всеки може да зададе важните за него критерии за избор на вуз и да получи съответно подреждане на 850 университета по целия свят.

Данните в сайта са събрани от независим консорциум, воден от центровете за висше образование в Германия и Холандия. Тази година фокусът е върху специалностите бизнес, електроинженерство, механоинженерство и физика. А през 2015 г. към тях ще бъдат добавени психология, компютърни науки и медицина.

Освен на изследователските постижения U-Multirank набляга и на качеството на обучението, успешен “трансфер на познания” (връзки с бизнеса) и регионално сътрудничество.

Университетите се оценяват по 30 индикатора и се подреждат в 5 групи по качество - от А (много добри) до Е (слаби).

Така например по научноизследователска работа 6 вуза - два холандски, и по един датски, швейцарски, британски и финландски са с оценки А във всички категории.

Сред общо 850-те вуза има само 4 в България - Техническият университет в София, Русенският университет “Ангел Кънчев”, Варненският свободен университет и Американският университет в Благоевград.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!