Програмата "Еразъм" спомага за намирането на работа, за смесените бракове и раждаемостта

Публикувано на: 27.09.2014 | източник: Дневник/ Европа/ Образование
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Вероятността участници в "Еразъм" да бъдат дълготрайно безработни е наполовина по-малка в сравнение с тези, които не са учили и не са се обучавали в чужбина. Пет години след завършване на висшето им образование равнището на безработица сред тях е по-ниско с 23 на сто.

 Младите хора, които учат или се обучават в чужбина, не само придобиват знания в определени дисциплини, но и укрепват някои основни умения, високо ценени от работодателите. Ново проучване за ефекта от програмата на Европейския съюз за студентски обмен "Еразъм" показва, че завършилите висше образование, които имат международен опит, се справят по-успешно на трудовия пазар, развиват ценни лични качества - решителност, толерантност, познаване на силните и слабите си страни. Освен това те са по-мобилни, по-склонни да пътуват в чужбина, да започват връзка с партньор от друга националност, а практическият резултат е, че от 1987 г. досега  на двойки, срещнали се в рамките на програмата, са се родили 1 млн. бебета. 

Това се посочва в съобщение до БТА на Европейската комисия. Проучването, извършено от независими експерти, е най-голямото от този род. Получени са мнения от около 80 000 респондента, включително студенти и предприятия.

"Еразъм" и работодателите

Вероятността участници в "Еразъм" да бъдат дълготрайно безработни е наполовина по-малка в сравнение с тези, които не са учили и не са се обучавали в чужбина. Пет години след завършване на висшето им образование равнището на безработица сред тях е по-ниско с 23 на сто.

"Заключенията на проучването за ефекта от "Еразъм" са изключително значими, като се има има предвид неприемливо високото равнище на младежка безработица в ЕС. Посланието е ясно: ако учите или се обучавате в чужбина, има по-голяма вероятност да подобрите перспективите си за заетост.
В рамките на новата програма "Еразъм+" за периода 2014-2020 г. ЕС ще предостави безвъзмездни средства на 4 млн. души, което ще им позволи да живеят в друга страна от ЕС, като учат, преподават или извършват доброволческа дейност", заяви европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу.

Новото проучване показва, че 92 на сто от работодателите търсят личностните черти, за чието изграждане допринася програмата - толерантност, увереност, умения за решаване на проблеми, любознателност, познаване на собствените силни и слаби страни и решителност, когато се взема решение за наемане на работа. Тестове, проведени преди и след периодите на обмен в чужбина, показват, че при студентите по "Еразъм" тези личностни черти са по-силно изразени дори още преди обменът да е започнал. Когато се върнат, разликата по отношение на степента на изразеност на тези черти нараства средно с 42 на сто в сравнение с останалите студенти.

Студентите, получаващи финансиране по линия на "Еразъм", могат да избират да учат или да карат стаж в чужбина. Докладът показва, че близо един на всеки трима стажанти по "Еразъм" получава предложение за работа в предприятието, където стажува. Стажувалите по линия на "Еразъм" също така имат по-развити предприемачески умения, отколкото колегите им, останали в своята страна: една десета от тях са създали своя собствена компания, а повече от три четвърти планират или обмислят да направят това. Те могат също така да очакват по-бързо издигане в кариерата - персоналът с международен опит получава по-големи професионални отговорности според 64 на сто от работодателите.

"Еразъм" и социалните контакти

"Еразъм" не само води до подобряване на перспективите за кариера на студентите, но също така разширява техния хоризонт и социалните им контакти. 40 на сто са сменили страната си на пребиваване или работа най-малко един път след завършване на висше образование - почти два пъти повече в сравнение с тези студенти, които не са били мобилни по време на следването си. Докато 93 на сто от студентите с международен опит могат да си представят, че в бъдеще ще живеят в чужбина, то при студентите, които са останали в една и съща страна по време на следването си, този процент е едва 73.

Бивши студенти по "Еразъм" също така е по-вероятно да имат партньори от друга националност: 33 на сто от бившите студенти по "Еразъм" имат партньор от друга националност в сравнение с 13 на сто от студентите, останали в родината си по време на своето следване. 27 на сто от студентите по "Еразъм" започват дългосрочна връзка по време на програмата. Въз основа на тези данни Комисията отбелязва, че от 1987 г. на двойки, срещнали се в рамките на "Еразъм", са се родили около един милион бебета.

"Еразъм" плюс...

През идните седем години (2014-2020 г.) благодарение на новата програма "Еразъм+" 4 милиона души, включително 2 милиона студенти и 300 000 служители от сферата на висшето образование, ще получат възможност да отидат в чужбина. Освен това по линия на програмата ще бъдат финансирани 135 000 обмена на студенти и служители с участието на страни партньори извън Европа. Програмата "Еразъм+" ще бъде още по-достъпна благодарение на засилената езикова помощ, по-гъвкавите правила и допълнителната подкрепа за хора със специални нужди, в неравностойно положение или от отдалечени райони. 

Новата програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм+" започна да функционира през януари 2014 година. Общият бюджет за идните седем години е почти 15 млрд. евро - увеличение с 40 на сто спрямо предишния бюджет.

Целта на ЕС е общата студентска мобилност да достигне най-малко 20 на сто до края на десетилетието. В момента около 10 на сто от студентите в Съюза учат или провеждат стаж в чужбина със средства от публични и частни източници. Около 5 на сто получават стипендия по "Еразъм". (Тази цифра се основава на последните налични данни на Евростат за 2011-2012 г., според които броят на завършилите висше образование в участващите в "Еразъм" страни е бил над 5,35 млн. души, а броят на студентите по програмата е бил близо 235 000).

За проучването:
Проучването съчетава количествено и качествено изследване. Онлайн проучването обхваща 34 страни (държавите от ЕС, бивша югославска република Македония, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария, Турция), като са анализирани отговорите на повече от 75 000 студенти и завършили висше образование, включително над 55 000, които са учили или са се обучавали в чужбина. Освен това в проучването са участвали 5000 служители, 1000 висши учебни заведения и 650 работодатели (55 на сто МСП). Качественото проучване е съсредоточено върху осем държави, различаващи се по големина и местоположение: България, Чехия, Финландия, Германия, Литва, Португалия, Испания и Обединеното кралство. То включва посещения на място, интервюта, целеви групи и институционални семинари.
Проучването за ефекта от "Еразъм" е извършено от независим консорциум от експерти начело с базираната в Берлин специализирана фирма CHE Consult, съвместно с Brussels Education Services, групата университети "Компостела" и мрежата на студентите по "Еразъм".


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!