Кандидат-студенти: Ако учиш в България, може да загубиш себе си

Публикувано на: 04.10.2014 | източник: БГНЕС
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Ако учиш в България можеш да загубиш себе си. Тук хората много се конформират един от друг и всеки се влияе от чуждото мнение.

 Това заяви за БГНЕС кандидат-студентката Ивона Хаджийска, която бе на изложение "Световно образование", организирано от "Интеграл". Според нея, когато попаднеш в една маса от хора, които нямат цели в живота, ако не отстояваш своята цел, губиш. Ивона се интересува от образование в чужбина, защото в България, казва тя, няма реализация, а повечето университети са на "потресаващо" ниво. Засега се колебае между ПР и компютърни специалности в Холандия или Великобритания. В чужбина можеш да се преоткриеш по всякакъв начин, да намериш нови възможности и да опознаеш друга култура, заяви тя. Ивона категорично иска да остане да работи в чужбина.

Денислав, който е едва 10-и клас, но отсега мисли за висшето си образование в чужбина е на същото мнение, като Ивона. Той не иска да остава в България, защото смята, че няма бъдеще и реализация. Според него желанието на учителите да преподават в чужбина е по-високо и са заинтересовани от това в знанията на учениците да няма бели петна. Насочил се е към университети в Дания, Австрия и Германия, тъй като, според него там качеството на живот е малко-високо от България, където смята да учи "Мениджмънт", "Финанси и икономика". След като завърши Денислав също няма намерение да се връща да работи в България.

Искам да уча магистър в чужбина, за да усъвършенствам знанията и познанията си и да получа по-добра реализация за работа, каза от своя страна Пламен Коларов, студент бакалавър в СУ специалност "Софтуерно инженерство". Той държи да продължи образованието си в някоя англоговоряща държава, като се надява това да е Великобритания или някоя скандинавска държава. Решил е магистратурата му да е в чужбина, тъй като ще бъде призната в цял свят. Все пак Пламен обмисля, след завършване на магистър да се върне да работи в родината си.

И тримата желаещи да учат в чужбина посетиха изложението на Интеграл, което се провежда днес и утре в столичния хотел "Шератон". Там всички кандидат-студенти или магистри имат възможността да се видят лице в лице с представители на университетите, които ги интересуват и да получат ценни съвети.

Координаторът на изложението "Световно образование", организирано от "Интеграл", Светлан Данев обясни, че днес и утре очакват между 4000-5000 кандидат-студенти да посетят изложението. Университетите в него са над 60, основно от Великобритания и Холандия, но има и университети от Дания, Швейцария, Германия и Франция. Важно е студентите да се запознаят с новостите по приема. Има промени за тестовете, които се приемат за владеене ниво на английски, тъй като голяма част от английските университети тази година няма да приемат сертификат TOEFL, обясни той. Някои университети изискват и трета матура, в Холандия пък някои висши учебни заведения не признават нивото, което получават българските кандидат-студенти по английски език и ще изискват тест, какъвто досега не са изисквали. За някои от специалностите, като например Икономика има шанс да се изискват и допълни тестове по математика. Вдигат се и изискванията за резултати от диплома за средно образование. Съветът на Данев към желаещите да учат в чужбина е да започнат своевременно подготовката си за кандидатстване и да подават документите си от сега, а не да чакат до последния момент на 15 януари. Той заяви, че през последните години са започнали проблеми с мотивационните писма на кандидатстващите, защото са ги копирали директно от интернет. Всички университети, обаче имат програми, които успяват да хванат преписванията на кандидат-студентите. Отделно от това, информацията от университетите тече във всички посоки и е възможно да разберат, че съответният кандидат-студент е опитал да измами и така да не го приемат никъде, предупреди Данев.

За трета поредна година българските кандидат-студенти предпочитат да завършат висше образование най-много във Великобритания. Това, според него е, защото там системата на образование е изключително гъвкава. Полага се и достатъчно грижа за финансирането на кандидат-студентите, което им помага да завършат успешно, тъй като не се налага да работят дълги часове докато учат. Отделно, степента на отпадащите през 1-та и 2-та година е много малка, около 16 %, заяви Данев.

Минно-геоложкият университет е единственият български представител на изложението. Българските университети все още нямат реакцията, че са в състояние на конкуренция с университетите от цял свят. Това е жалко, тъй като и те могат да предложат качествени програми, каза още той.

Един от най-добрите университети в света Кing`s College London също е част от изложението за първи път. Адам Бакстър, представител на университета поясни, че те са в България, тъй като страната ни е добре развиващ се пазар за кадри за университета, и сме 4-тият най-голям пазар в Европа. Българските студенти, които учат там и са около 100 се интересуват от Право, Мениджмънт, Международни отношения и Компютърни науки. Всеотдайни и много ентусиазирани да учат там. Така Адам описа българските студенти в Кing`s College London. Тъй като университетът е в топ университети в световен мащаб изискванията са високи, нивото на английския трябва да бъде за сертификат IELTS общо над 6. Важно е да се знае, че университетът не признава TOEFL. Съветът на Адам е, когато кандидатстват студентите да се фокусират повече върху мотивацията защо искат да учат там, а не толкова върху страничните си интереси.

150 са българските студенти към момента в University of Greenwich в Лондон, поясни представителката на университета на изложението. Обикновено те учат Бизнес, Финанси, Компютърни науки и Архитектура. Наблюденията и са, че българските студенти са много трудолюбиви, понякога работят повече и от английските студенти. Сред изискванията на университета е задължително мотивационното писмо, както във всички останали университети във Великобритания. В него е важно да се включи мотивацията за учене там и какви са интересите им като цяло. Университет се гордее с добрата си локация в Лондон, и с, това че е в топ 3 за бизнес програми. Както в повечето английски университети таксата за бакалавърски програми е 9000 паунда годишно, но студентите имат право да кандидатстват за студентски заем, който се отпуска от правителството, който плаща семестриалните такси.

Има български студенти, които учат различни специалности, но повечето се интересуват от Компютърни науки. Това, което ги различава от другите студенти е, това че те предпочитат комбинацията от практика и теория, а не само теория, разказа Вин Вандермаарк, координатор Влисинген Холандия от университета HZ University of Applied Sciences. Университетът му се гордее най-много с локацията си, която е до плажа, както и с академия Делта, която включва специалности, свързани с вода.

Горан Йорданов, пък представя Швейцарска образователна група в България, в която влизат 4 колежа за хотелиерство и една кулинарна академия. Всяка година в тях постъпват между 5 и 10 студента от България. Справят се доста добре, тъй като при нас специализацията е по-тясна. Справят се добре като подготовка и ниво на език. Едни от трудностите за тях е влизането в академичната и културна среда, както и по-строгата дисциплина, която съществува в Швейцария, обясни Йорданов. Съветът му към кандидат-студентите е да следват сърцето си и да изберат такава специалност, която ги влече от вътре.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!