Стартира новият конкурс за евростипендиите

Публикувано на: 18.12.2012 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Кандидатстването за евростипендии започна вчера и още в първия ден към 16.00 часа в сайта на проекта бяха подадени 3264 формуляра.

Досега проектът, който се финансира от еврофондовете, преминава при огромен интерес, като в някои университети за една стипендия кандидатстват трима студенти. Срокът за регистрацията на желаещите в сайта на проекта е 27 януари, а подаването на заявлението на хартия в съответното висше училище трябва да стане до 1 февруари 2013 г. Новото в този конкурс е, че за стипендии могат да кандидатстват всички редовни студенти. Досега бъдещите висшисти в специалността право и направленията спорт, национална сигурност и военно дело нямаха право да подават заявления.

От тази фаза на проекта квотата за студентите, които ще получават стипендии, се увеличава - от около 10 на 20 на сто от учащите в съответната специалност. За наградите, които вече ще се наричат специални стипендии, квотата се увеличава почти три пъти - до 30 на сто от обучаваните. Размерът на стипендиите обаче се запазва - 120 лв. на месец, или 600 лв. за целия семестър, и 200 лв. за наградите еднократно за семестър. Бюджетът на проекта е увеличен до 65 млн. лв. и това ще позволи раздаването на повече на брой стипендии. Изискванията към кандидатите остават същите - минималният им успех трябва да е 4.00, да са положили всички изпити към момента на кандидатстване. Студентите от I курс, които в момента са в първия семестър на обучението си, нямат право да кандидатстват.

Класирането на одобрените студенти ще стане ясно до 19 февруари, а преводите на сумите към висшите училища се очакват след 7 март.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!