Студентите грабват калашници

Публикувано на: 03.01.2013 | източник: Монитор | автор: ПЕТЪР ИВАНОВ
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

МО иска поне 90 часа военно обучение във вузовете
Учат ги да стрелят, пращат ги на армейски лагери през лятото

Студентите ще трупат армейски умения, включително по стрелба с автомат. Изявилите желание да преминат военно обучение задължително ще трябва да грабнат в ръцете калашник. Това предвижда проектонаредба за военната подготовка, изготвена от МО в допълнение на текстовете в закона за резерва на въоръжените сили, с които бе върнато армейското обучение в училищата и вузовете.

За учениците то ще е само теоретично, но ще е задължително и ще е

по 5 часа в 9-и и 10-и клас

Униформените под пагон ще учат децата как се действа в условия на война, как да се включват в спасителни акции, как да реагират при терористичен акт или ако се натъкнат на невзривен снаряд. В 10-и клас се планира и изучаване на история на родната армия, на спецификата на снаряженията и екипировките в различните видове войски, на задачите на мисиите ни зад граница и на резерва, както и на начините за постъпване във военните редици.

Кандидат-висшистите, които изявят интерес към армейското обучение, освен теоретични ще трупат и практически умения, участвайки във военни учения. Ще се организират и военни лагери през ваканциите, уточниха от МО. Армейци ще обикалят из университетите в страната, за да разясняват ползата от военната подготовка. Целта на рекламната кампания ще бъде колкото може повече студенти да склонят да сложат военна екипировка. Началната подготовка ще трае до 90 академични часа, а специализираната поне още толкова. Ще се наблегне на обучението по строева и тактическа подготовка, стрелба с оръжие, разузнавателни мероприятия, боравене със свързочна техника. Армията ще подготвя студентите за действия по ограничаване на зарази и за адекватна реакция при ядрено замърсяване. Досущ като холивудската звезда Силвестър Сталоун кандидат-висшистите

ще влизат в ролята на Рамбо

за да могат да оцеляват в трудни условия, предвижда още проектонаредбата.

Към дипломите висшистите ще получават тапия за преминато военно обучение. Така те ще бъдат зачислявани на отчет като запасняци и ще получават военно звание. Армията няма да има право да им праща повиквателни в мирно време.

МО ще трябва да осигури преподаватели за курсовете и да поеме финансирането на военното обучение както в училищата, така и във вузовете.Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!