Напливът за евростипендии предстои

Публикувано на: 14.01.2013 | източник: Сега | автор: Ванина Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Общо 25 885 формуляра са подадени онлайн от студенти, които ще кандидатстват за евростипендии. За зимния семестър на академичната 2012/2013 г. финансова помощ ще получат 23 792 студенти, показват данните от сайта на проекта към 13.30 ч. вчера.

В предишните кампании за една стипендия кандидатстваха около 3-4 студенти. Засега интересът не е голям, но се очаква броят на желаещите да набъбне с наближаването на крайния срок за попълване на онлайн формуляра - полунощ на 27 януари. След това всички регистрирани трябва да заверят документа на хартия и във висшето училище. Крайната дата е 1 февруари. Класирането ще бъде обявено на 19 февруари.

Новото при тази кампания е, че квотата вече е около 20 на сто от студентите в съответната специалност, което е два пъти повече в сравнение с предишните фази на проекта. За разлика от предходните етапи за финансова помощ вече могат да кандидатстват и студентите по право, спорт, национална сигурност и военно дело. Причината за по-големия брой студенти, които ще могат да се класират, е, че бюджетът се увеличи до 65 млн. лв.

Иначе стипендията остава 120 лв. на месец, но се изплаща за пет месеца. Така за един семестър класираните ще получат общо 600 лв., които се изплащат еднократно. Кандидатите трябва да имат успех поне 4.00, да са редовни студенти в акредитирано висше училище и да нямат поправителни изпити. Първокурсниците нямат право да кандидатстват.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!