Не вдигаме таксите, за да кърпим заплати

Публикувано на: 05.02.2013 | източник: в. Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Миналата седмица Академическият съвет на СУ "Св. Климент Охридски" реши да вдигне студентските такси от новата учебна година с 8 на сто. Това провокира протеста на студентите, засега само на думи и в социалните мрежи. Каква е причината за увеличението и какво очаква Алма матер от новия министър на образованието, "Стандарт" попита ректора проф. Иван Илчев.

 - Проф. Илчев, защо Софийският университет реши да вдигне таксите с 8 на сто, след като няколко години твърдяхте, че в кризата е социално отговорно те да не бъдат повишавани?
- Това е така. И ние не бихме ги вдигнали, ако имаше дори и някаква малка промяна в базисното финансиране. Такава няма. Цялата минала година при подготовката на бюджета се говореше, че за държавата са изключително важни педагогическите специалности, че след няколко години очакваме криза за кадри. И че поне за тях ще се вдигне коефициентът на финансиране. Сега той е единица, което означава 693 лева, а за задочниците - 1/3 от тази сума. Резултат нулев. По рейтинговата система, която е една положителна стъпка, сумата, която се отпуска, също е нищожна в сравнение с нуждите. Това, което идва в СУ, тази година ще бъде някъде около 3 млн. лева при един бюджет, който преди три години бе орязан с 13 млн. лева. За двете години, откакто се дават парите по рейтинговата система, ние ще получим около 5 млн. лева при отрязани за същите тези години 40 милиона лева. Дори и при това положение ние пак нямаше да увеличим таксите, но вече сме в пълна невъзможност да поддържаме сградите на университета. През 2009 г. за капиталови разходи сумата бе към 7 млн. лева. През 2012-а е вече милион и осемдесет хиляди. Ние получаваме същия процент, какъвто получава един университет, разположен в сгради, построени през 80-те години на миналия век. А се грижим за сгради национални паметници на културата, лаборатории. Просто е несъпоставимо. От 2008 г. не са мръднали заплатите на преподавателите и служителите. В същото време сумата за стипендии нарасна близо два пъти - от малко над 6 млн. до 11,5 млн. Няма откъде да вземем пари. Вдигането на таксите в никакъв случай не е приятно. Включително и заради мисълта, че това не решава кардинално нито един проблем на университета. С тези пари ще довършим ремонта на някои аудитории, започнал преди няколко години. Не знам защо всички мои колеги се извиняваха и обясняваха как нищо от тези такси няма да отиде за увеличаване на заплатите на преподавателите. А защо да не отиде? Да, парите няма да се дадат за заплати, но какво значи това - че единствено преподавателите от университета трябва да живеят по този начин? Днес при мен бе един колега информатик, който напуска университета по лични причини - той въобще не може да намери млади хора, които да станат асистенти и да готвят бъдещи информатици. Добрите студенти почват работа във фирми с 2-3000 лева. А ние каним асистенти, които да обучават тези добри студенти за 550 лева на месец. Същевременно бизнесът се оплаква от кадрите, но не си спомням случай, когато той да е помогнал с нещо, освен да се направи някоя лаборатория. Това пак е помощ, но няма съдействие в целия процес на образованието. А той включва и нови аудитории, и достойни заплати за преподавателите, които да могат да ходят на собствени разноски на конференции, да представят резултатите от труда си, да купуват нови книги.

- Притеснява ли Ви това, че студентите говорят за протест срещу таксите?
- Мисля, че студентският протест би трябвало да се насочи към други проблеми. В момента увеличението на таксите в масовия случай е 20 лева за семестър. Най-голямото увеличение за медицината е 37,50 лв. за семестър.

- Накъде би трябвало да се насочи според Вас?
- Би трябвало да се иска това, което не се иска вече от години. Един-два университета сме, които настояваме непрекъснато за смяна на цялостната система на финансиране на висшето образование. Министър Дянков се похвали, че нямало друга държава, в която са се увеличили толкова парите за образование. Аз не знам за какво образование, но очевидно ние не сме част от това образование според него. Защото при нас реална промяна няма.

- Очаквате ли, ако акад. Стефан Воденичаров стане министър, да промени финансирането?
- Аз мога само да пожелая успех и късмет на академик Стефан Воденичаров. Но сами разбирате, че възможностите му ще бъдат доста ограничени. Рамката е няколко месеца, той тепърва трябва да навлиза в работата. Особени очаквания нямам. Той заяви две намерения, с които аз напълно се солидаризирам и ще направя, каквото мога. Става дума за промяна в този нескопосан закон за академичния състав, срещу който протестирахме, когато се приемаше.

- Как се прояви този закон в СУ?
- За една година 3 пъти се увеличи броят на професорите в сравнение с нормалния растеж. И близо 3 пъти на доцентите. Това го предсказахме още в началото - тръгваме по румънския път. Те приеха такъв закон, видяха какъв ужас произтича, когато няма никакви ограничения, и на практика създадоха под друго име държавна организация, която има задължение да следи за качеството, да въведе национални стандарти. Аз винаги съм казвал, че ние много страдаме от това, че много безкритично възприемаме чуждия опит. Обясняваха ми как в Америка много хубаво вървяла тази система за журитата. Аз бях единственият, който публично се изказваше в полза на ВАК. Един от принципите на пропагандата е да си измислиш плашило и да се бориш с него. Така стана политически некоректно да се говори в полза на ВАК. А той имаше ограничителни функции. Ние нямаме тези саморегулиращи функции, които имат американските университети в резултат от 300 години развитие. Това е въпрос на време, на определено развитие на икономиката, на нагласи, ако щеш. Ние имаме друг модел на поведение. Страните на изток от Одер традиционно винаги са били по-централизирани от тези на запад. И това е залегнало и в манталитета на хората. При нас, както виждате, хората очакват да има силна власт, която да поема отговорност.

- Споменахте още едно нещо, което е заявил акад. Воденичаров...
- Да, промяна в системата на финансиране. Но вероятно няма да успее. Макар че аз почвам да се чудя, след като изборите са през юли, кога ще се подготвя бюджетът. Защото той започва да се готви през май. В доста несигурно положение сме и моето неприятно усещане е, че следващата година ще бъде същата като тази.

- Знам, че и Вие обсъждате кандидатури за фонд "Научни изследвания"...
- Да, обсъждаме заедно с други водещи университети и с БАН възможните кандидатури.
За съжаление много малко сериозни учени с авторитет биха се ангажирали с фонда в такъв момент и при пълна несигурност какво ще стане след няколко месеца. Вярно, те подписват договор за 2 г. И ако работиш с хората, които са те одобрили и избрали - добре. Но ако се наложи да работи с други хора, позицията на този човек ще стане съмнителна и несигурна. Много хора си правят тази сметка. Ние обсъждахме няколко души, но те категорично отказаха. А някои от тях може би биха се съгласили при една по-стабилна ситуация.

- Бяхте обещали СУ да стане е-университет. Какво се прави по въпроса?
- Ние го правим в момента. Другата седмица очакваме да започне използването на системата e-pay и студентите могат електронно да си внасят таксите, без да чакат. Както знаете, бе направена и система за електронно кандидатстване за общежитията. Тя бе разработена доброволно от наши студенти, които на следващата година ни поискаха една сума за поддръжката, а на по-следващата я утроиха. И ние се отказахме от услугите им, а вече бе твърде късно да разработваме нова. Затова тази сесия кандидатстването бе на ръка. Следващата сесия ще има нова електронна система. Очакваме към 10 февруари да направим и демонстрация за онлайн записване на кандидат-студентите. Не знам дали тази година ще можем да направим процеса изцяло онлайн, може би известно време двете системи ще работят паралелно. В момента се довършват и условията за обществена поръчка на картите, които ще въведем за електронен достъп и електронни услуги в университета. При добро стечение на обстоятелствата в началото на новата учебна година ще заработят и те.

- Има ли новости около кандидатстудентската кампания?
- Като изключим регулираните специалности, вече във всички специалности се влиза с матури. И резултатът е отчайващ. Сега се стигна до положение редица факултети да правят подготвителни курсове за приетите вече студенти. Но това не е наша работа, това трябваше да го свърши училището.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!