15 вуза вдигат таксите

Публикувано на: 11.04.2013 | източник: Кросс
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

15 университета вдигат таксите от следващата учебна година. Това показва проектът с новите цени на университетското обучение за следващата 2013/2014 г., изготвен от образователното министерство. Годишните такси за следване варират от 340 до 1450 лв. в зависимост от професионалното направление и университета. Скокът в тарифите за висше пък е между 10 и 116 лева.

Най-голямо е увеличението в УНСС – със 116 лв. Там икономиката поскъпва от 346 на 462 лв. Специалностите в направленията „Политически науки” и „Социология“ пък скачат от 554 лв. на 670 лв. 

Икономиката поскъпва с 20 лв. до 320 лв. и във варненския икономически университет. Желаещите да учат информатика там ще плащат с 40 лв. отгоре – до 640 лв. 

С 90 лв. по-солено ще излиза задочното обучение по технически науки в Техническия университет в София. То поскъпва от 260 на 350 лв. за година. 

Педагогиката, туризмът и икономиката във Великотърновския университет вече ще излизат 400 лв. вместо досегашните 346 лв. С 50 до 80 лв. поскъпват и специалностите в Русенския университет, а в Университета по библиотекознание и информационни технологии тарифите се вдигат с около 20 лв. Най-малки са увеличенията в Свищовската академия – с 10 лв., и в Шуменския - с едва 4 лв. 

Образованието става по-високоплатено и за артистите, художниците и музикантите. В НАТФИЗ таксата за една година обучение скача с 50 лв. до 1450 лв. Толкова е скокът и в Музикалната академия. В Художествената академия пък следването поскъпва от 816 на 840 лв.

Обучението по кинезитерапия и обществено здраве в НСА вече ще излиза 700 лв., а не 640 лв. 

Без повишение са таксите в Алма матер и медицинските вузове. И догодина най-ниските тарифи за специалност право ще са в Софийския университет. Бъдещи юристи ще плащат по 500 лв. в Алма матер спрямо 670 в УНСС и 560 в Югозападния в Благоевград. 

Половин хилядарка ще излиза и следването по политология и психология в СУ. Туризмът и педагогиката в Алма матер ще струват на студентите 340 лева, като отново това са сред най-ниските тарифи. 

Медицината пък е най-скъпа в Пловдив – 950 лв., а в Медицинския в София – 900 лв. Инженерните науки остават най-скъпи в Техническия университет – 650 лв. Аграрните специалности в Лесотехническия са по 800 лв., а в Аграрния университет в Пловдив - по 720 лв.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!