Студенти ще чистят градинките пред университетите вместо общината

Публикувано на: 22.04.2013 | източник: Сега | автор: МАРИЯ КОЙЧЕВА
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Студенти сами ще почистват тревните площи около университета си, за да е по-приятно пространството около сградите в кампуса. Идеята е на възпитаници на Химикотехнологичния и металургичен университет, които вчера обсъдиха различни екоинициативи на кръгла маса по повод 22 април - Деня на Земята. Форумът е част от честванията на 60-годишнината от създаването на ХТМУ.

"Имаме идея тревните площи около университета да се почистят. Те се водят собственост на общината, но изглежда, че оттам нямат намерение да предприемат някакви действия. Ние разполагаме с добра база и ако се положат малко усилия, може да стане много добро място", обясни председателят на Студентския съвет на ХТМУ Николай Яворов. Той добави, че ще се свърже с колегата си от Техническия университет, който е в съседство, и заедно да реализират подобен проект за облагородяване на територията между двете учебни заведения. В момента повечето зелени площи около двата университета са в окаяно състояние, с паднали дървета и неокосена растителност.

Наред с лесните стъпки за по-чиста и приятна околна среда, студентите имат и по-амбициозни идеи. Те разработват проект за пречистване на отпадъчни води като основната цел е ресурсите да могат да се използват повече от веднъж. На дискусията бяха представени и проекти за използването на битовите отпадъци за енергия и суровина за друга употреба.

Студентите от ХТМУ призоваха всички да търсят повече практически знания и да пазят околната среда. В рамките на кръглата маса студентката Звезделина Чалъкова разказа впечатленията си от участието си в проект за устойчив начин на живот по европрограмата "Грюндвиг". "Бях в екосело в Германия, където използвахме водните ресурси повторно. Например, когато си взимахме душ, използвахме биопродукти, защото изразходваната вода се използва за поливане на растения", разказа Звезделина. Тази година студенти от ХТМУ са участвали и в социален стаж, посветен на глобалните проблеми. В Талин българските студенти са преподавали на ученици от VI до XII клас.

ОЩЕ ИДЕИ

Традиционно всяка година студентите от ХТМУ почистват паркове и градинки. Инициативата се осъществява съвместно с домовите съвети на общежитията. Колегите им от Техническия университет също имат зелени прояви - например през април, който е обявен за "зелен" месец, се почистват зелени площи и се организират преходи в планината.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!