Бизнесът пише лекциите на студентите

Публикувано на: 30.04.2013 | източник: Монитор | автор: Мила Мишева
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Курсистите ще учат по нови учебни програми
Бизнесът пише лекциите на студентите
Раздадоха 12 млн. лв. на ВУЗ-овете за по-качествено образование

Представители на бизнеса заедно с професори и доценти ще пишат нови учебните програми на студентите. Целта е висшето образование да стане адекватно на изискванията на работодателите. Затова ВУЗ-овете у нас получиха вчера над 12 млн. лева по схемата „Актуализиране на учебните програми във висшето образование в съответствие с изискванията на пазара на труда" по ОП „Развитие на човешките ресурси".

„Целта на тези проекти е

да се създаде пряка връзка

между ръководствата на университетите, работодателските организации и големите предприятия, за да могат те заедно да актуализират образователните програми във висшето образование", обясни зам.-министърът на образованието Петя Евтимова. Тя допълни, че се очаква 80% от студентите да учат по нови учебни планове до края на 2014 година.

„Работодателите се оплакват, че стажантите имат

слаби умения да правят презентации

Затова в магистърските ни програми ще въведем курс за презентационни умения", обясни и зам.-ректорът по научноизследователската дейност в УНСС проф. Благой Гоев. С новите учебни програми в икономическия ВУЗ щяло да има повече практика в обучението на студентите за сметка на теорията.

„Университетите трябва да преосмислят и план-приема си в различните специалности.

Имаме повече икономисти и юристи

отколкото инженери и това означава, че броят на студентите трябва да бъде съобразен с изискванията на пазара на труда", посъветва служебният образователен министър Николай Милошев.

Висшите училища получиха и 2,5 млн. лв. за квалификация на преподавателите си по схемата „Система за квалификация и кариерно израстване на преподавателите във висшите училища". Очаква се 1200 преподаватели да минат на допълнително обучение до 2014 г. „Те ще посещават най-вече чуждоезикови курсове и курсове по информационно-комуникационни технологии", допълни зам.-министър Евтимова.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!