Стипендии според оценките от матура

Публикувано на: 18.05.2013 | източник: Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

Средният успех от изпита по български от 2009 г. насам трябва да е бил поне петица
Стипендии според оценките от матура
Деца от 71 училища ще вземат повече пари заради резултатите на батковците

Следващата седмица ще бъде време на ударни изпити. В един и същи ден на тестове ще се явяват абитуриентите и кандидатите за гимназия. На 21 май е матурата по български език и изпитът на седмокласниците по същия предмет. 23 май е определен за втора задължителна матура по избран предмет и изпит по математика в седми клас. Останалите ученици няма да учат на тези дати.

Стипендиите за успех в школата ще се определят според резултатите от матурите. Така вече завършили абитуриенти ще заработват парите, които ще получават по-малките ученици в гимназията. Такава заповед, подписана от просветния министър проф. Николай Милошев, вече е качена на сайта на министерството.
Идеята е допълнителни пари за стипендии през 2013 година да бъдат отпуснати само на училища, в които всички предишни випуски са изкарали по-висок успех на държавния изпит по български. Ако всички поколения зрелостници от 2009 година насам имат средна оценка, с 20 на сто по-висока от средния резултат за страната, школото получава между 15 и 32 лева на глава за всеки ученик от осми клас нагоре. Ако пък средните резултатите на абитуриентите, откакто има матури, винаги са заковавали поне с 30 на сто над средното за България, училището ще вземе отгоре по 50 лева на калпак. Това означава, че предишните абитуриенти всяка година трябва да са изкарвали успех над 5.
Парите обаче няма да бъдат давани механично на всички ученици, разясни главният секретар на министерството Красимир Вълчев. Общата сума ще бъде разпределяна само на най-добрите по усмотрение на ръководството. Педагогическият съвет ще определи какъв успех е прагът, за който гимназистите могат да вземат стипендии. Така школата, изкарали най-добър успех, са с шансове техните ученици да получат и най-високи суми. Отделно от това се запазват социалните стипендии за доход, които няма да се се влияят от матурите, казаха от МОМН.
Вече е готов списъкът на училищата, които ще вземат допълнителни пари за успех - общо 71 от близо 3000. Само осем обаче са школата, които ще вземат най-високите суми - тоест всяка година абитуриентите им са имали поне 30% по-високи оценки от средните за България. Сред тях са само две училища извън столицата - Първа езикова гимназия във Варна и езикова гимназия "Пловдив" под тепетата. Софийските школа, които ежегодно извеждат абитуриенти с най-висок успех, се оказаха Първа английска, Първа и Втора немска, Испанската гимназия, НГДЕК и лицеят в Горна баня. За миналата година в тях средният успех е бил минимум 5,43.
Резултатите от матурите се изчисляват с точки, които всяка година се приравняват към шестобалната система по различна скала. Тя се изработва чак след изпита, когато стане ясно какъв е най-масовият резултат на абитуриентите. Обикновено той се приравнява към добър (4). Затова резултатите от различните години невинаги са съпоставими. Тази година скалата и за 12, и за 7 клас ще бъде готова едва след провеждането на изпитите.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!