Проф. Иван Илчев: В България парите за образование се харчат глупаво

Публикувано на: 20.05.2013 | източник: ПИК
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

"У нас парите, които се дават за образование, са най-малко в целия Европейски съюз. Парите, които се дават за наука, са около 10 пъти по-малко, отколкото в ЕС", заяви ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев пред Нова тв.

Най-сериозният проблем според него е, че те се дават и се харчат глупаво. „Те не се инвестират там, където ще дадат добавъчен продукт", смята проф. Илчев. По думите му не можем да си го позволим, а го правим, да раздаваме пари за образование и наука на „глава от населението", т.е. на брой студенти в университетите.

„От много години казваме, че има ножица между средното и висшето образование и тя непрекъснато се разтваря. Реформите трябва да се правят едновременно, защото средното и висшето образование са като скачени съдове", категоричен е проф. Илчев. Не можеш да имаш високо качество на висшето образование, защото, както казва Богоров, професорът прилича на земеделеца - за да изкара добър продукт трябва земята да е добре наторена, добави ректорът.

„Висшето образование продължава да е на едно нормално европейско ниво", каза още той. Според него образованието в чужбина е въпрос на избор. „То има едно предимство и това е, че човек се запознава с друга културна среда, научава се да общува с хора", каза ученият.

Проф. Илчев добави, че у нас системата за финансиране и поощряване на висшето образование е като обърната пирамида - финансират се намеренията. За него е по-добре да се финансират тези училища, които са създали добър продукт.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!