Има свръхпроизводството на висшисти

Публикувано на: 10.12.2013 | източник: http://www.dnes.bg/
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ "Стратегията за висше образование предвижда свиване на броя на университетите, постепенно и по естествен път, чрез механизмите на финансиране.

 В стратегията е заложено държавна субсидия да получават само тези специалности и факултети, които са успешни, търсени и потребни на държавата и на бизнеса", съобщава пред "Монитор" министърът на образованието Анелия Клисарова.

"Министерството не може да каже закриваме този университет. Това ще стане естествено. Когато дадени специалности и факултети са неефективни и ненужни, те няма да бъдат субсидирани и така постепенно ще отпаднат. Така например има 28 факултета по публична администрация.

Трябва ли държавата да пилее ресурс за тях, вместо да подпомага математически и инженерни специалности. Едновременно с това ще бъдат стимулирани специалности, които произвеждат кадри, от които държавата и бизнесът имат нужда.

Ние няма да намаляваме парите на университети, а ще ги преразпределим там, където има най-високо качество на обучение и най-добра реализация на студентите.

Имаме свръхпроизводство на висшисти в дадени сфери и остри дефицити в други. Затова и 80 процента от студентите не могат да си намерят работа по специалността", уточнява Клисарова.

По публикацията работи: Петя Славова


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!