Държавна поръчка за кадри? Няма такава от години

Публикувано на: 26.01.2014 | източник: Труд | автор: Проф. Марин Христов
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Проф. Марин Христов, ректор на Техническия университет в София:

 - Проф. Христов, какви кадри според вашите данни не достигат за пазара на труда? Висшите училища успяват ли да отговорят на нуждите от работна сила според вас?

- Държавата трябва да определи приоритетите си за развитие на икономиката и бизнеса. Знаете, че има много голяма нужда от IT кадри, както и от работници в целия спектър на индустрията: машинно инженерство, транспортна техника и т.н.
През последните години нямаше яснота кои са приоритетни области. В резултат нямаше и адекватни поръчки за обучението на кадрите. Това е от значение, защото подготовката на един специалист отнема между 4 и 6 години. Той не се създава изведнъж.
Друг е въпросът каква е готовността на висшите училища да дадат нужните кадри на пазара на труда. Заради недостига на специалисти в IT сектора от няколко години в ТУ увеличихме броя на местата в тези специалности. Това обаче е труден процес, не е просто да се повиши бройката. Нужни са преподаватели, необходими са модерни лаборатории, в които оборудването да е супер модерно. Студентът, когато завърши, трябва да познава техниката, с която се работи. Въпреки че е бавно, смятам, че изоставането в този сектор ще бъде преодоляно скоро.
И още нещо важно: бизнесът трябва казва от какви точно кадри има нужда. Отговорът на този въпрос също е труден. В България голяма част от бизнеса се развива чрез малки и средни предприятия. Те често менят профила си, няма ясна прогноза за бъдещи кадри. И следователно и на нас ни е трудно да я направим. Затова даваме на нашите студенти фундаментални знания, наред с практическите. Така те имат базата да бъдат дообучени от работодателите си. Университетът ни от години работи с големи компании и по тяхна поръчка квалифицираме допълнително кадрите им.

- Защо открихте курсове за заварчици? Не обучавате ли само висшисти?

- Правим най-различни курсове, не само за заварчици. Хората имат нужда от бърза преквалификация или квалификация, която да приключи и със сертификат, за да могат да работят. Не им трябва 4-5 години обучение и диплома за висше образование. Хората, които ги посещават, са няколко хиляди. Някои от занятията дават строго специфични знания - например за изпитване на различни материали, нужни за строежа на метрото. Най-посещаваните ни курсове са по автомобилизъм.

- Получавате ли държавни поръчки за обучение на кадри, които тепърва ще бъдат реализирани, като например за “Южен поток”, за АЕЦ, за магистрално строителство или нещо друго?

- За съжаление не сме имали конкретни поръчки в този смисъл от държавата от години. Нямаме и сега, но е още рано. Държавният план-прием се определя през април. Много е важно да се знае(това е мое мнение, но се споделя и от колегите ми в университета), че не трябва заради липсата на стратегия за развитието на икономиката да се затварят специалности, към които няма интерес. Да, сега не е ясно какво ще  трябва на България, но е ясно, че има области, без които тя не може, като енергетиката, транспорта и т.н.

- Много от специалностите не са атрактивни за младите хора. Какво правите, за да ги привлечете? Какво би трябвало да направи държавата според вас и трябва ли да се намесва?

- Неатрактивни специалности няма, има непопулярни. В нашия университет имаме политика за привличането на младите хора, която правим през цялата година, а не само преди кампанията по прием. Ние работим с професионалните училища, правим кръжоци за учениците, отваряме лабораториите си за тях и т.н. Честно казваме какви са предимствата и недостатъците на дадената специалност.
Що се отнася до държавата, ще ви кажа каква е практиката във Франция, която много харесвам. Там големите частни компании дават част от данъците на избран от тях университет, който обслужва техните нужди. По този начин, чрез чисто икономически механизъм първо се осигуряват нужните кадри, а после се финансират онези университети, които дават качествено образование, съобразено с пазара на труда.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!