СУ най-добрият ВУЗ в страната, възпитаниците му със заплати до 1775.11 лв.

Публикувано на: 31.01.2014 | източник: ПИК
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Софийският университет отново оглави класацията за най-добър ВУЗ в страната. Първенците сред родните университети бяха представени днес от министъра на образованието проф. Анелия Клисарова и екипът експерти, създал рейтинговата система у нас.

 Алма Матер заема първото място в 18 професионални направления от общо 52, университетът губи позиции спрямо миналогодишните резултати, при които беше №1 в 21 направления.

На второ място се нареждат Техническият университет в София и Медицинския университет в София с по пет направления.

Трети е Химикотехнологичният и металургичен университет с 4 направления, а на четвърто място е Американският университет - лидер в три професионални направления.

"Св. Климент Охридски" отстъпва в две направления пред Американския университет. Те са "Администрация и управление" и "Обществени комуникации и информационни науки". СУ губи първото място и в "Социални дейности", изместен от Нов български университет.

СУ е лидер в направленията: "Биологически науки", "Биотехнологии", "Информатика и компютърни науки", "История и археология", "Математика", "Педагогика", "Педагогика на обучението по...", "Политически науки", "Право", "Психология", "Религия и теология", "Социология, антропология и науки за културата", "Туризъм", "Филология", "Физически науки", "Философия" и "Химически науки", "Науки за земята". 

Техническият университет в София е лидер в направленията "Енергетика", "Комуникационна и компютърна техника", "Машинно инженерство", "Общо инженерство" и "Транспорт, корабоплаване и авиация". 

Медицинският университет в София е №1 в "Медицина", "Стоматология", "Фармация", "Здравни грижи" и "Обществено здраве".

ХТМУ е първи в "Електротехника, електроника и автоматика", "Материали и материалознание", "Химични технологии", както и в "Металургия", където обаче не може да се направи класация, защото е единственото висше училище у нас, което обучава студенти в това направление. 

Американският университет е №1 в обучението по "Администрация и управление", "Икономика" и "Обществени комуникации и информационни науки".

Софийският университет заема първо място и по стойност на заплатата на възпитаниците си. Завършилите "Информатика и компютърни науки" в Алма матер печелят най-високите заплати сред висшистите - 1775.11 лева.

По същия критерий - "Осигурителен доход на завършилите", на второ място са висшистите с диплома по военно дело от Военна академия "Георги Стойков Раковски" с 1673,16 лева. Третото място е за Американския университет и завършилите "Администрация и управление там (1521,98 лева).

Най-ниските заплати са за завършилите "Социални дейности" в Медицинския университет в Плевен - 448.18 лева. На предпоследното място са висшистите с диплома по музикално и танцово изкуство от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (466.29). Пред тях са завършилите "Хранителни технологии" в Русенския университет, които получават средна заплата 493,57 лева.

Това е третата поредна години, в която се оценяват университите в страната. Класацията се разработва от  консорциума ИОО-МБМД-С, който включва Институт "Отворено общество", социологическа агенция МБМД и Сирма Солюшънс. Тази година е третата поред, в която се обявяват университетските рейтинги.

Основните групи критерии са "Учебен процес" (участие в стажове, интензивност на обучението, международна мобилност, брой студенти в професионално направление, среден брой студенти по направление), "Научни изследвания" (участие на студенти в научни изследвания и дейности, съотношение студенти/докторанти), "Престиж" (среден успех от дипломата за средно образование, удовлетвореност от избора, чуждестранни студенти) и "Реализация и връзка с пазара на труда" (осигурителен доход на завършилите, безработица сред завършилите, приложение на придобитото висше образование, принос към осигурителната система, съотношение на дохода на завършилите спрямо средната заплата за обрастта, очакване за нарастване/намаляване на необходимостта от кадри, оценка за теоретичните знания на завършилите, оценка за прилагането на придобитите знания и умения на практика).


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!